Het zat er aan te komen, maar nu kan ook wie nog in ontkenning leefde er niet meer onderuit: Microsoft trekt de stekker uit Sunrise en integreert (een deel van) de agenda-app in het eigen Outlook.

Wie reeds gebruik maakt van Outlook zal wellicht zonder veel problemen overstappen. Voel je daar niet veel voor, dan zijn er gelukkig nog heel wat alternatieven beschikbaar, zowel op Android als iOS. Windows Phone laten we hier even buiten beschouwing omdat Sunrise nooit op dat platform aanwezig was.

We maken hieronder een opsomming van onze drie favoriete (en gratis) alternatieven voor Sunrise. Daarbij letten we in het bijzonder op een gelijkaardige functionaliteit en gebruiksgemak. Niet alleen was Sunrise erg populair vanwege het strakke uiterlijk, je kon er ook tig diensten mee verbinden, waaronder Google en Exchange, maar ook Facebook, Wunderlist en LinkedIn.

Gebruik je zelf nog een andere app om je agenda te beheren? Laat het zeker weten in de reacties onder dit artikel en vertel ons ook waarom.

Google Agenda

Nu Sunrise ophoudt te bestaan deed ik een rondvraag bij collega’s naar welke app ik moet overstappen. Het antwoord was unaniem: Google Agenda (of Google Calendar op iOS). Die heeft een aantal voordelen voor wie helemaal in het Google-ecosysteem zit ingewerkt. Afspraken en reservaties worden automatisch uit je Gmail gefilterd en automatisch in je agenda geblokkeerd. 

Verder doet Google Agenda ook dienst als takenlijstje en levensverbeteraar. Dat laatste moet je natuurlijk met een korrel zout nemen, maar Agenda (of Calendar voor de iPhone-gebruikers) laat je wel toe om persoonlijke doelen in te stellen, zoals bijvoorbeeld dat je 3 keer per week wilt gaan sporten. De app plant die activiteiten dan automatisch voor je in op een geschikt moment. 

De app is volledig ingericht volgens Googles Material Design en beschikt zowel over een dag-, week- en maandweergave. Naast Google Calendar, kan je er ook je agenda’s uit onder meer Exchange en iCloud aan toevoegen, al zijn de integraties niet zo uitgebreid als bij Sunrise. 

 

?

Any.do Cal

Cal is de kalenderapp van Any.do, dat je misschien ook kent van de populaire gelijknamige app voor takenlijstjes. Net als Google Agenda synchroniseert Cal met de belangrijkste agenda’s, waaronder Google Calendar en Exchange. 

Nog in lijn met Google Agenda, beschikt Cal over enkele slimme trucjes om je te helpen. De app toont beschikbare momenten om een beetje ‘me time’ in te plannen tussen alle werkafspraken, probeert te voorspellen met wie je wil afspreken en laat je vanuit de app iets op het Facebookprofiel van een jarige kennis schrijven, of zelfs een cadeautje kopen via Amazon. 

Natuurlijk weet Cal ook raad met de takenlijstjes die je in Any.do aanmaakt, zodat je afspraken en taken in dezelfde app naast elkaar kan beheren. De app beschikt over een dag- en maandweergave, een weekoverzicht ontbreekt. Het scherm kan wel in landschap worden geörienteerd om een beter overzicht te krijgen van je afspraken.

UpTo Calendar

De laatste app die we hier nog het vermelden waard vinden is UpTo Calendar. Die is erg vergelijkbaar met de eerder vernoemde agenda-apps, maar voegt daar nog een extra laag aan toe. En dat mag je letterlijk nemen, onder je agenda schuilt nog een tweede laag met evenementen waarvan de app denkt dat ze je mogelijk interesseren, denk bijvoorbeeld aan een sportwedstrijd of de uitzending van je favoriete tv-programma, zodat je daar rekening mee kan houden bij het plannen van je afspraken. 

In dezelfde lijn kan je je persoonlijke kalender ook met anderen delen, bijvoorbeeld met je partner, om makkelijker een afspraak te kunnen vastleggen voor een lunch of een avondje uit. UpTo Calendar heeft een dag- of maandweergave en doet qua uiterlijk van de drie apps die we hier hebben aangehaald het meest denken aan Sunrise. 

UpTo Calendar biedt integratie met onder meer Google Calendar, Outlook, iCloud en je kan ook Facebook-evenementen toevoegen.