Wanneer je een extra monitor aansluit in Windows 7, 8 of 10, heb je nog niet direct beeld. Met een laptop is dat dikwijls snel geregeld met de sneltoets video projecteren waar je kan kiezen of je het beeld enkel op je laptop wil zien, op de monitor, of op allebei. Die sneltoets is handig, maar om een tweede monitor grondig in te stellen moet je iets dieper graven. 

Rechterklik op het Bureaublad en kies hier Schermresolutie. Windows 10-gebruikers kiezen hier Beeldscherminstellingen. Je wordt naar een nieuw venster gebracht waar je de schermresolutie kan wijzigen. Dat is natuurlijk niet wat we willen, maar de optie Meerdere schermen is interessanter. Hier kan je kiezen wat de extra monitor moet doen: het scherm dupliceren, alles op het nieuwe scherm weergeven, of het extra scherm als uitbreiding gebruiken. Het spreekt voor zich dat de laatste optie het meest productieve is. Kies hier dus Deze beeldschermen uitbreiden.  

Vanaf nu kan je al van twee verschillende beelden genieten op je scherm. Beweeg je muis eens van links naar rechts. Komt de positie van je scherm overeen met die beweging? In sommige gevallen moet je uiterst rechts gaan om terug links op het andere scherm te verschijnen. In plaats van je monitor te verplaatsen, kan je dat ook gemakkelijk in Windows aanpassen. Druk op Identificeren om te weten welke monitor met welk cijfer overeenkomt. Klik op de juiste monitor, hou de linkermuisknop ingedrukt, en sleep die naar de juiste plaats. Ziezo, vanaf nu klopt de beweging van je muis tussen beide monitors. Tijd om die monitors grondig te gebruiken. 

Windows Vista, 7 en 8.1

Allereerst is het belangrijk te weten dat er verschillen zijn tussen Windows 10 en eerdere besturingssystemen. Sinds Windows 10 is er behoorlijk veel ondersteuning gekomen voor een opstelling met twee of meer monitors. Daarvoor was het bijzonder mager gesteld met Windows. Eerst heb ik het over Windows Vista, 7 en 8.1, omdat hier wel wat extra hulp voor een betere werking kan zorgen. Vervolgens kan je de tips voor Windows 10 terugvinden.

Microsoft heeft Windows lang moederziel alleen gelaten wat betreft ondersteuning voor meerdere monitors. Van zodra je het tweede scherm toevoegt kan je gemakkelijk vensters van links naar rechts slepen, maar meer is er niet echt mogelijk. Om echt grondig een tweede monitor te gebruiken, moet je wel werk maken van extra software. Spijtig genoeg bestaat er geen gratis software die genoeg extra toevoegt om echt productief te zijn. De enige die in de buurt komt is Display Fusion, maar de betalende versie (25 dollar) is. Test de gratis versie, en als je enkele belangrijke functies toch mist die in deze cursus staat, kan je nog altijd een aankoop overwegen.

 

Display Fusion

Wat je onmiddellijk zou willen, is een tweede startbalk onderaan je extra monitor. Die tover je tevoorschijn wanneer je de betalende versie van Display Fusion installeert. Onmiddellijk krijg je een tweede startknop en ook de verschillende items in je taakbalk en het uur. Vensters die open staan op het tweede scherm, verschijnen ook in de taakbalk van dat tweede scherm. Dat zorgt voor het nodige overzicht, zeker wanneer je met veel dingen tegelijk bezig bent.

Heel soms wordt de dubbele startbalk niet geactiveerd. Rechterklik dan op het DisplayFusion-icoontje in de taakbalk rechts onderaan, kies Beeldschermconfiguratie en vink Taakbalken onderaan aan. Bevestig met Toepassen en klik op OK. Het volgende wat je wil instellen zijn handige sneltoetsen om bepaalde taken te versnellen. Rechterklik opnieuw op het icoontje van Display Fusion in de taakbalk en kies deze keer Instellingen. Je wordt nu op een nieuw venster getrakteerd dat behoorlijk intimiderend lijkt. Dit zijn de interessantste opties voor jou.

Lang bureaublad

Allereerst moet je er altijd voor zorgen dat Display Fusion met je pc mee opstart. Doe je dat niet, dan is deze software waardeloos. Vink bij Opties daarom altijd Start automatisch met Windows aan. De belangrijkste instellingen vind je onder Functies. Hier kan je allerlei sneltoetsen instellen om je workflow te verbeteren. Eentje die ik persoonlijk veel gebruik is de sneltoets om een venster van de éne naar de andere monitor kan verhuizen. Veel handiger dan telkens met de muis slepen. Neus hier eens rustig tussen en kies een handige sneltoetsen die je niet zal vergeten. Oefening baart kunst.

Een andere leuke extra is de ondersteuning voor een bureaublad dat mooi over de twee monitors strekt. Ga naar de taakbalk en dubbelklik op het Display Fusion-icoon. Kies voor Achtergrond spreiden over alle beeldschermen om aan de slag te gaan. Daarna heb je twee keuzes: ofwel kies je zelf een foto, ofwel krijg je regelmatig een nieuwe foto voorgeschoteld van het programma zelf. Een eigen foto laden kan via de knop Afbeelding laden, maar zorg er wel voor dat het een brede foto is die de twee monitors goed benut. Wie een verrassing wil, vinkt Willekeurige afbeeldingen laden aan en kiest een bron naar keuze.  

Windows 10

Windows 10-gebruikers hebben veel meer geluk. Microsoft heeft eindelijk ingezien dat twee of meer monitors toch wel belangrijk is, en heeft de startbalk automatisch over de hele lijn doorgetrokken. Hetgeen waarvoor je moet betalen bij Display Fusion en andere pakketten, kan nu gratis. Dat betekent dat Windows 10-gebruikers perfect de gratis versie van Display Fusion kunnen gebruiken om enkel de sneltoetsen in te stellen en om een leuke achtergrond over twee of meer monitors te spreiden.

Bovendien werkt Windows 10 ook de productiviteit in de hand. Wanneer je daar de sneltoets kiest om een beeld te halveren op je scherm, Windows-teken + pijltje links/rechts, krijg je aan de andere kant alle openstaande vensters die je met een klik kan openen op de andere helft. Andere sneltoetsen die ook belangrijk zijn voor je productiviteit, zijn het Windows-teken in combinatie de vier pijltjestoetsen. Zo kan je snel een beeld maximaliseren, terugbrengen naar normaal formaat of minimaliseren. Oefening baart hier opnieuw kunst.

Mac OS X

En hoe zit het met Mac? Daar hebben ze wel grondig nagedacht over twee of meer monitors, en is optioneel hier en daar wel een gratis tooltje dat wat handelingen vereenvoudigt. Het belangrijkste is hier om de monitor te activeren. Klik op het Apple-menu en kies Systeemvoorkeuren. Hierna ga je naar Weergave en kies je de optie Beeldschermen. Klik op het tabblad Rangschikking en vink Schakel synchrone weergave in uit. Elke blauwe rechthoek hier staat symbool voor een monitor die aangesloten is.

Heb je hier eveneens het probleem dat de twee monitors aan de verkeerde kant staan? Gewoon een blauw vak vastnemen en slepen naar de andere kant lost dat probleem op. Elke monitor neemt automatisch de maximale schermresolutie over, dus daar hoef je je geen zorgen te maken.

Hoeveel monitors?

Je kan niet oneindig veel monitors aan een computer hangen. Er is een bepaalde limiet, maar die hangt van heel wat factoren af. Sowieso mag je erop rekenen dat er altijd wel twee monitors mogelijk zijn bij een desktop, en eentje bij een laptop. Twee monitoren op een laptop kan enkel wanneer je een recent, krachtig model hebt gekocht en wanneer je via Displayport gaat werken. Daar kan je met een kabel tot vier monitors aansluiten door telkens door te linken naar de volgende monitor.

Heb je een desktop? Dan is het aantal heel variabel. Bij een aparte grafische kaart is de kans groot dat je er drie of meer kan aansluiten. Heb je enkel een processor waar de grafische kaart in zit, dan zijn twee monitors in veel gevallen het maximum. Zoek raad in je lokale computerwinkel mocht je twijfelen.