Liever dan telkens zelf je mailbox(en) te moeten raadplegen, laat je dat op de achtergrond door een tooltje doen. Howard E-Mail Notifier is precies zo’n programma: zodra er een mail in één van de ondersteunde diensten binnenrolt, duikt een pop-upvenstertje nabij je systeemvak op.

Howard E-Mail Notifier is zowel beschikbaar voor Windows als voor Mac. Wanneer je de tool opstart verschijnt een venster met een twaalftal tabbladen. Elk tabblad staat voor een andere e-mailservice die Howard ondersteunt. Daar zitten, voor onze contreien, behoorlijk exotische exemplaren tussen – zegt Virgilio.it of Mail.ru je iets? – maar gelukkig ook een aantal diensten die ons meer vertrouwd in de oren klinken: Outlook.com, Gmail, Yahoo, Facebook, Twitter en LinkedIN, bijvoorbeeld. Overigens blijken via een tabblad onder meer nog Microsoft Outlook, Windows Live Mail en Thunderbird op te duiken. Het is uiteraard de bedoeling dat je zelf aangeeft voor welke maildienst(en) je een notificatie wilt ontvangen.

[download_file]

Eén account

Wanneer zo’n notificatie verschijnt kun je die aanklikken, waarna de gewenste e-mailclient zich opent of Je kunt een specifieke e-mailclient openen of naar de bijhorende webpagina gaan. Howard ondersteunt telkens slechts één e-mailaccount, maar deze beperking kun je min of meer omzeilen door je account ook berichten van andere accounts of diensten te laten ophalen.

Verder hoef je weinig in te stellen in Howard. Je kunt wel de frequentie vastleggen waarmee de tool op nieuwe mail checkt – standaard is dat 5 minuten, maar dat kan bijvoorbeeld ook 30 seconden of 120 minuten zijn. Handig is ook dat je die controles tijdelijk kunt onderbreken gedurende een zelf te kiezen periode (van 5 tot 120 minuten). Verder geef je aan hoelang de tooltip zichtbaar moet zijn en welk geluidje je wilt horen bij het binnenkomen van berichten. Als je dat zo instelt, toont Howard je ook telkens hoeveel nieuwe mails er zijn binnengerold.