Chrome-extensie Highly duwt je een digitale markeerstift in handen: in plaats van enkel te linken naar een website, kan je de belangrijkste tekst op de webpagina eruit laten springen met een opvallend kleurtje. 

STAP 1 / Extensie

Als eerste stap moet je Highly in je Chrome-browser integreren. Dat kan je doen door naar de website van de extensie te surfen, www.highly.co, of je kan de software opzoeken via de webwinkel van Chrome. Die laatste vind je door het hamburgermenu in de rechterbovenhoek van de browser te openen, naar Meer hulprogramma’s te gaan en Extensies aan te klikken. In het volgende venster tik je Meer extensies toevoegen aan om de web store te openen. Typ “highly” in bij het zoekveld en download de Highly Highlighter. Je moet de extensie wel de toestemming geven om je surfgegevens te lezen. Highly biedt je een leuke tutorial aan die de functie uitlegt, voor de Nederlandstalige tips lees je hier verder.

 

STAP 2 / Je stift inzetten

Om webtekst te markeren op een site hoef je enkel het symbooltje van de extensie aan te klikken dat in de rechterbovenhoek van Chrome is verschenen. Je pijltje verandert in een cursor, waarmee je tekst in een lichtrode (of lichtoranje, dat hangt af van wie je het vraagt) kleur kan zetten. Je stift is beperkt tot woorden; beelden of andere webelementen in de verf zetten laat Highly aan anderen over. Daarnaast werkt Highly ook enkel op “vaste” pagina’s waarvan de inhoud niet vaak verandert. Je kan dus geen Facebook- of Twitterberichten een kleurtje geven. Zodra je iets markeert, verschijnt er een pop-up bij het icoontje dat je vraagt of je je werk wilt opslaan op Highly. Heb je nog geen Highly-profiel aangemaakt, dan word je hiervoor uitgenodigd, zodat je aan je gemarkeerde pagina’s kan geraken. Highly werkt als een sociaal netwerk, waar je highlights kan delen met vrienden op het platform, maar het is ook mogelijk om je werk buiten de website te publiceren. 

 

STAP 3 / Je highlights delen

Heb je je gemarkeerde pagina voor je (je kan deze opnieuw oproepen via Highly.co als je deze hebt opgeslagen), sleep dan je muis naar de rechteronderhoek. Hier vind je de mogelijkheid om je Highlight te delen met andere mensen. Klik op Share en je krijgt verschillende opties, gehuld in zwart, voorgeschoteld: Facebook, Twitter, Pinterest, E-mail en Link. Er verschijnt ook een balk waar je de gebruikersnamen van vrienden op het Highly-platform kan invullen. De meest universele oplossing is de link opvragen, die je in enig welk chatbericht of blogpost kan plakken. Je moet hierbij de sneltoets CTRL+C gebruiken om de URL op je klembord te zetten.

 

STAP 4 / Weer verwijderen

Wil je je markering weer verwijderen, ga dan met je muis op de zin(nen) in kwestie staan. Klik op het stiftbeeldje dat daarmee verschijnt om de rode kleur ongedaan te maken. Highly beperkt zich trouwens niet alleen tot markeren. De extensie geeft je ook de mogelijkheid om je beklemtoonde tekst aan elkaar te plakken tot een samenvatting. Klik hiervoor op het cirkeltjesicoon.