Het internet is vergeven van de software die van nut kan zijn, indien je weet waar te zoeken. Een torrentbestand leidt je de weg doorheen het doolhof van data en laat je toe grote bestanden te downloaden.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het internet is vergeven van de software die van nut kan zijn, indien je weet waar te zoeken. Een torrentbestand leidt je de weg doorheen het doolhof van data en laat je toe grote bestanden te downloaden.

STAP 1 / Torrent-bestand

Alvorens je kan beginnen met het downloaden van je eerste torrent, dien je te begrijpen wat dit woord juist inhoudt. Een torrent is in wezen een type bestand, welke de transfer van grote bestanden mogelijk maakt. Het torrentbestand zelf bevat niet de data waar je naar op zoek bent, maar bestaat uit informatie over de locatie van de juiste bestanden. Doordat een torrent gebruik maakt van een peer-to-peernetwerk kan het zijn dat de opgevraagde data van verschillende computers, de zogenaamde ‘peers’, wordt gedownload. Het torrentdocument bevat de vereiste informatie om alle stukjes data correct samen te voegen op jouw computer, waardoor je aan het einde van de rit het volledige bestand in handen hebt.

 

STAP 2 / Seeders en leechers

Zoals eerder vermeld, is een peer iedereen die een stukje van het bestand heeft dat je wilt downloaden. Wanneer je bezig bent met het downloaden van data, kunnen anderen deze stukjes van jouw computer ophalen, waardoor ook jij een peer wordt. Eenmaal het volledige bestand naar je toestel is overgeheveld, wordt je een seeder. Een seeder is iemand die het volledige bestand in handen heeft. Een leecher is daarentegen iemand die bestanden met behulp van een torrent download, maar geen toestemming geeft aan andere gebruikers om van hem te downloaden. Dergelijke gebruikers halen alle voordelen uit een torrentbestand, zonder iets terug te geven aan de gemeenschap.

STAP 3 / Torrent-sites

Aangezien er miljoenen torrent files verspreid staan over het internet, is er een methode nodig om deze op een eenvoudige manier te doorzoeken. Torrent sites, zoals The Pirate Bay en Kick-Ass Torrents, bieden deze mogelijkheid aan. Aangezien er vaak van torrents gebruik gemaakt wordt om illegaal films te downloaden, worden deze sites regelmatig opgedoekt. Voor elke verdwenen URL komen er echter meerdere in de plaats, waardoor de illegale praktijken nooit volledig een halt worden toegeroepen. Ook jij loopt het risico op vervolging wanneer je bestanden uploadt die niet vrij gekopieerd mogen worden. Het downloaden van software met behulp van torrents is daarentegen wel legaal, zolang je die niet gebruikt.

STAP 4 / Verzamelde links

Om het probleem met verdwenen torrent sites te omzeilen, is www.torrentz.eu erg handig. Deze site bevat namelijk niet de torrent files zelf, maar links naar sites die deze wel hebben. Typ in het zoekvenster het bestand in waar je naar op zoek bent en er zal een lijst verschijnen met alle bestaande torrentbestanden. Houd bij het kiezen van een bestand rekening met de hoeveelheid peers en leechers, welke respectievelijk in het groen en blauw staan weergegeven. Hoe meer leechers er zijn in verhouding met peers, hoe trager het downloadproces namelijk zal verlopen. Wanneer je klikt op een bestand, zal een lijst met torrent sites zich openen. Met het opdoeken van The Pirate Bay is Kick-Ass Torrents de populairste site geworden, welke wordt aangegeven met kat.cr. Klik hier op en de webpagina zal zich openen. Bekijk de uitleg grondig om na te gaan of dit het gewenste bestand is en neem eveneens de comments door. Uit de commentaar van anderen kan je namelijk de kwaliteit van het bestand achterhalen.

 

STAP 5 / Installatie qBittorrent

Alvorens je het gekozen bestand kan downloaden, heb je eveneens een torrent client nodig. Met zo’n programma kan je onder andere verschillende bestanden tezamen downloaden, bestanden seeden en instellen hoeveel bandbreedte je voor het downloaden reserveert. Vroeger was de torrent client bij uitstek µTorrent, aangezien deze volledig gratis is en zijn werk goed doet. De voorbije jaren zorgt irritante reclame er echter voor dat velen zijn uitgeweken naar alternatieven. Een goed alternatief is qBittorrent. Ga naar http://www.fosshub.com/qBittorrent.html en klik op Download qBittorrent Windows of Download qBittorrent Mac OS X om de software te downloaden. Start de installatie door op de executabel te klikken en doorloop het installatieproces.

 

STAP 6 / Downloaden

Nu je een torrent client op je computer hebt geïnstalleerd, kan je het bestand downloaden dat je hiervoor hebt opgezocht. Ga hiervoor naar de pagina van Kick-Ass Torrents en klik op DOWNLOAD TORRENT. Open het bestand nadat het is gedownload door erop te klikken. Een venster van qBittorrent waarin je de opslaglocatie kan wijzigen, zal zich openen. Klik op OK om verder te gaan en je zal een regel met het gekozen bestand zien verschijnen in het programma. Scrol naar rechts om de downloadsnelheid en de verwachte resterende tijd te bekijken. Je kan het downloaden pauzeren door op het pauzeericoontje te klikken. Wanneer je op de rode min klikt, zal het bestand uit de overdrachtslijst worden verwijderd. Indien je bijkomstig op Ook bestanden op de harde schijf verwijderen klikt, zal de file volledig van je computer worden opgeruimd. Eenmaal het downloaden is afgerond, zal je automatisch beginnen te seeden. Dit kan je eveneens stopzetten met de pauze- en verwijderknop.