Voor erg eenvoudige tekstdocumenten grijp je wellicht automatisch terug naar het Kladblok van Windows. Dat kan, maar wellicht weet DocPad je toch meer te bekoren. Net als Kladblok ontbeert die geavanceerde tekstverwerkingsopties – het hoofdopzet blijft immers ook hier ‘platte tekst’ – maar er zijn heel wat andere extra’s die best handig zijn en tijdbesparend kunnen werken.

Meer functies

Zodra je DocPad opstart, merk je dat de tool toch van een heel ander kaliber dan het erg uitgeklede Kladblok is: zo bevat de knoppenbalk maar liefst 22 knoppen en tellen we 8 verschillende menu’s. Dat lijkt overkill voor wat een ‘plain text editor’ hoort te zijn, maar als je de moeite neemt de menu’s en knoppen nader te bekijken, dan zitten daar best veel nuttige opties tussen.

[download_file]

Uiteraard ontbreekt de mogelijkheid niet om tekst te zoeken en desgevallend ook automatisch door andere tekst te vervangen. Handig – bij langere  teksten – is ook de optie om een bladwijzer te creëren en daar met een druk op de knop meteen naartoe te gaan. Verder weten we toch ook wel de aanwezigheid van een ‘character map’ te appreciëren die je uit tal van tekensets ook de meest exotische tekens laat kiezen, waarna je die met een druk op de knop in je tekst plaatst. Minder evident, maar in sommige gevallen best wel nuttig zijn een eenvoudige rekenmachine en een kalender van waaruit je respectievelijk resultaten of datums meteen in je tekst kunt voegen. De (nog afzonderlijk te downloaden) spellingchecker is jammer genoeg alleen bedoeld voor Engelse teksten.

Macro’s

Je zou het niet meteen verwachten in een simpele teksteditor, maar DocPad voorziet bovendien in een handige macro-editor. Hiermee kan je tekstsnippers aan een sneltoets koppelen: het volstaat de macro-recorder te starten, je tekst in te voeren en de recorder weer stop te zetten.  DocPad koppelt daar een eigen sneltoets aan waarmee je die macro op elk moment weer kunt afspelen. Een macro-manager laat je toe de opgenomen macro’s te beheren.

Vanuit het menu zijn nog een heleboel andere handigheden beschikbaar, waaronder een voorleesfunctie (weliswaar uitsluitend Engelstalig), de mogelijkheid om tekens en alinea’s in omgekeerde volgorde te plaatsen, een converter van hoofdletters naar kleine letters en omgekeerd, inspringopties (met tabs of spaties), evenals een optie om alinea’s weg te halen die nader te bepalen tekst bevat.

Het mag duidelijk zijn: wie frequent langere platte teksten intikt, heeft zeker baat bij de extra mogelijkheden die DocPad hem biedt.