Met de Chromecast span je een soort draadloze HDMI-kabel tussen je televisie en een toestel naar keuze. Ik leg je uit hoe je content van je computer of smartphone naar de tv stuurt via het kleine toestel.

STAP 1 / Juiste app

Er bestaat geen goedkopere manier om je gewone tv om te toveren tot een smart tv dan de Google Chromecast. Recent kwam de tweede versie uit en als jij al eens video op het net bekijkt, is een dergelijk toestel gewoon een must. Ik leg je uit hoe je content van je smartphone én van je browser op je Chromecast krijgt. De telefoon is het eerst aan de beurt. Zorg ervoor dat je smartphone verbonden is met hetzelfde draadloze netwerk als de Chromecast en download de Chromecast-app via de Play Store. Klik op de app en aanschouw, als het goed is, de instellingen voor je Chromecast. Zie je niets in de app? Dan kan je de Chromecast eens uit- en aanzetten, of het ding eventueel opnieuw instellen via de meegeleverde instructies.

 

STAP 2 / Streamen

De Chromecast-app heeft een tab Nieuwe Apps, klik daarop om een handig overzicht te krijgen van compatibele Androidapplicaties. Netflix, TED en Youtube zijn terecht erg populair, maar er zijn heel wat populaire applicaties. Open na het downloaden een app naar keuze en zoek het Cast-icoontje. Dat staat in de regel altijd rechtsboven. Om de inhoud naar je televisietoestel te zenden, klik je op het icoontje, selecteer je je Chromecast en wacht je even: zo eenvoudig is dat. Op nieuwe Androidtoestellen kan je los van bepaalde apps je hele scherm naar de televisie zenden. Zoek daarvoor het Chromecast-icoontje bij de snelkoppelingen in de instellingen bovenaan.

 

STAP 3 / Computers en Chromecast

Ook via je computer kan je streamen naar de Chromecast. Daartoe dien je Chrome wel uit te rusten met de juiste extensie. Open de browser en klik rechts bovenaan op de drie balkjes. Kies nu Instellingen en vervolgens links Extensies. Kies onderaan Extensies toevoegen om de Chrome webwinkel te openen. Zoek naar Google Cast en voeg de gelijknamige extensie, aangeboden door google.com, toe aan je browser door op de blauwe knop te klikken. Vervolgens is het een goed idee om je browser even te herstarten.

 

STAP 4 / Via Chrome

Casten via Chrome werkt hetzelfde als casten via de telefoon. Klik op een tab naar keuze op het vertrouwde Cast-icoontje links bovenaan. Selecteer nu je Chromecast en wacht even. Al naargelang de gekozen tab is het resultaat anders. Netflix heeft bijvoorbeeld een speciale Chromecast-interface. Je film of serie verschijnt op de televisie, terwijl Chrome een statische tab toont waar je kan pauzeren of doorspoelen. Websites die niet compatibel zijn, worden gedupliceerd op de televisie. Je ziet in dat geval hetzelfde op je computerscherm als op je tv.