Gratis apps in de Google Play Store krijgen een duidelijk label als ze reclame bevatten. Google had de verandering al even geleden aangekondigd en ontwikkelaars gewaarschuwd dat ze het duidelijk moeten aangeven als een app enige vorm van advertenties herbergt. De zoekgigant heeft zijn belofte nu geruisloos uitgevoerd – het nieuws werd bekend nadat een alerte Reddit-gebruiker op de verandering wees.

Google wil met de actie Androidgebruikers helpen en de transparantie in de appwinkel vergroten. Zij die geen zin hebben om reclame te zien op hun mobiel toestel, weten nu welke apps ze moeten vermijden. Onder de installeerknop zal je kunnen zien of de app met of zonder advertenties komt, net zoals er nu al een waarschuwing staat als er in-app-aankopen te bespeuren zijn. De kleinere schermen van smartphone maken reclame veel zichtbaarder als het aanwezig is, waardoor het ook sneller mensen frustreert. Het nieuwe label moet teleurstelling beletten.

Of alle ontwikkelaars zich aan de nieuwe opgelegde regels van de Google Plat store zullen houden, kan betwijfeld worden. Waarschijnlijk zullen een paar van hen wel proberen om hun gratis app met reclame zonder het label in de appwinkel te krijgen, zelfs met het risico om ontdekt en verbannen te worden.