STAP 1 / Startpagina

Doodle werkt volledig op het web, dus je hoeft helemaal niets te downloaden. Navigeer naar Doodle.com en druk rechtsboven op Create a doodle. Je zal nu een cookiemelding krijgen, dus bevestig deze met Ok, I agree. Doodle is enkel beschikbaar in het Engels, maar de interface spreekt voor zich en zal dus weinig problemen opleveren. Op het volgende scherm kan je een titel, locatie en opmerking toevoegen aan je Doodle. Bij ‘location’ kan je bijvoorbeeld instellen dat het om een virtuele meeting gaat, of je vult een locatie in. Bij ‘Note’ kan je nog even verduidelijken wat precies de bedoeling is van de dag. Wanneer je alles hebt ingevuld, bevestig je met Continue.

Begin met een titel en beschrijving

STAP 2 / Data en tijdstippen

Vervolgens dien je te kiezen welke keuzemogelijkheden gebruikers krijgen. Wanneer er gevraagd wordt om te verbinden met je agenda, kan je gewoon kiezen voor Later. Vervolgens kan je in de weekagenda alle dagen aanklikken waar gebruikers uit kunnen kiezen. Wanneer je op de dag klikt, selecteer je de gehele dag. Het is ook mogelijk om specifieke tijdssloten te kiezen. Maar, je kan geen volledige dagen en tijdssloten door elkaar gebruiken. Wellicht is het makkelijker om bovenaan te klikken op Month, zodat je alle dagen simpelweg kan aanklikken. Door te kiezen voor Text kan je zelf verschillende keuzemogelijkheden uitschrijven. Op die manier kan je bijvoorbeeld een poll maken om te delen met je vrienden (wanneer je bijvoorbeeld een restaurant wil kiezen). Druk vervolgens weer op Continue.

Selecteer uit welke dagen gebruikers kunnen kiezen

STAP 3 / Instellingen

Tot slot kan je kiezen hoe jouw Doodle zich moet gedragen. Als gratis gebruiker heb je echter niet zoveel keuzes, maar de belangrijkste opties kan je wel gebruiken. Dan gaat het bijvoorbeeld om Yes, no, if need be. Zo kunnen gebruikers niet alleen ‘ja’ antwoorden op een bepaalde dag, maar kunnen ze andere dagen ook afkeuren of markeren als ‘indien nodig’. Ook kan je ervoor kiezen om het aantal stemmen per optie te limiteren. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld maar 5 mensen kan toelaten per dag. Ook kan je instellen dat gebruikers slechts 1 optie kunnen kiezen. Tot slot kan je ook instellen om namen, reacties en stemmen van gebruikers te verbergen voor andere gebruikers. Enkel jij (als maker van de Doodle) kan dan de resultaten zien. Druk opnieuw op Continue.

Zelfs als gratis gebruiker kan je beroep doen op enkele handige opties

STAP 4 / Afronden

Nu je de Doodle zorgvuldig hebt opgemaakt, dien je hem enkel nog te versturen. Dat doe je door je eigen naam en e-mailadres in te geven in het venster dat nu verschijnt (de vierde stap). Maak je Doodle definitief met Finish. Nu krijg je een link te zien die je kan kopiëren en naar alle gebruikers kan sturen. Iedereen kan stemmen door de link te bezoeken, niemand hoeft een account aan te maken. Handig! Door de link te bezoeken, kan je bovendien alle resultaten inkijken. Wil je iets aanpassen aan je Doodle, dan kan dat via de knop More bovenaan. Let wel, hiervoor zal je een account moeten aanmaken.

Verstuur de link naar iedereen die de Doodle moet invullen