Wanneer heeft het samennemen van bestanden eigenlijk nut? De belangrijkste reden is vooral om meerdere bestanden als eentje door te mailen naar iemand. Eén bestand downloaden en opslaan is nu eenmaal veel prettiger dan wanneer je 20 foto’s apart moet binnenhalen via mail. Bovendien is het totale bestand dikwijls kleiner, omdat die alles comprimeert tot een zip- of rar-bestand. Bestanden samennemen, heb je maar weinig nodig op een jaar, maar bestanden uitpakken gebeurt al frequenter. Voor alles kan je bij 7-zip terecht, de gratis variant van WinZip of WinRAR.

STAP 1 / Spartaans

Surf naar www.7-zip.org om aan de slag te gaan. Je wordt op een behoorlijk ouderwetse website getrakteerd, maar dat heeft een reden. 7-Zip is openbronsoftware die gratis wordt aangeboden en door velen regelmatig wordt verbeterd. Tot mijn verbazing heeft het in totaal meer dan vijf jaar geduurd voordat de makers een update hebben gebracht. Nu heeft het een hoop optimalisaties meegekregen, tijd om opnieuw 7-Zip aan de tand te voelen. Links bovenaan heb je twee downloadlinks. Wanneer je zeker weet dat je een 64-bit Windowsversie draait, kies je de onderste versie. Twijfel je, dan kies je best de 32-bitversie.

 

STAP 2 / Verborgen menu

De installatie is kort en duidelijk: klik op Install en druk daarna op Close. Daarna verdwijnt het venster en is 7-zip geïnstalleerd. Waarom opent het programma zich niet? Omdat het zich in het menuutje van de rechtermuisklik verschuilt wanneer je op bestanden klikt. Doe maar eens de test door op een item van je bureaublad te rechterklikken. Als alles goed is gegaan, staat daar nu 7-zip tussen. Wanneer je een Zip- of Rar-bestand downloadt van het internet, krijg je voortaan een 7-Zip-logo te zien om het bestand te openen. 

 

STAP 3 / Archiveren

Stel dat je enkele foto’s graag zou willen samennemen in een pakket om handig door te mailen naar iemand. Selecteer alle bestanden die je graag wilt bundelen, rechterklik op eentje, navigeer naar 7-Zip en kies Toevoegen aan archief. Daarna krijg je een nieuw venster voorgeschoteld waarin je een heleboel opties kan aanpassen. In feite zijn er maar een paar belangrijk. Kies bij Archief formaat altijd zip om zeker te zijn dat iedereen je bestanden kan openen. Bij Codering kan je een wachtwoord ingeven, mocht je gevoelige bestanden doorsturen. Vink zeker Wachtwoord tonen aan om zeker te zijn dat je een juist wachtwoord invult. Klik daarna op OK om te bevestigen. Normaal heb je nu in de map van je bestanden een nieuw zip-bestand met alles in.

 

STAP 4 / Comprimeren

Is het zip-bestand van alle verzamelde foto’s of andere bestanden iets te groot om te mailen? Je kan altijd proberen om iets meer te comprimeren. Herhaal stap 3 maar kies nu bij Compressieniveau: Ultra. Afhankelijk van het type bestanden dat je wilt samennemen, kan je soms enkele megabytes besparen, zodat het net wel lukt. Hoe meer bestanden je bundelt in een pakket, hoe langer de compressie zal duren.