Hoewel de verjaardagsupdate voor Windows 10 nog niet algemeen beschikbaar is – de lancering staat wellicht gepland voor 29 juli, op de eerste verjaardag van het besturingssysteem – kunnen Windows Insiders wel al met een preview van de nieuwe software aan de slag. Wij gingen aan de slag met build 14328 en wierpen een eerste blik op enkele nieuwe functies die deze zomer naar alle gebruikers worden uitgerold.

Wil je zelf aan de slag gaan met de preview en ben je nog geen Windows Insider, dan kan je je daar nog altijd voor aanmelden. We raden je aan om de Insider Preview niet op je pc voor dagelijks gebruik te installeren. Het gaat nog om een vroege versie van de update en er kunnen nog wat ruwe kantjes aan zitten.

 

Windows Ink

Windows Ink, dat meer mogelijkheden biedt voor het gebruik van een stylus met Windows 10, was één van de grote aankondigingen tijdens Microsofts recente Build-conferentie. De functie maakt deel uit van de nieuwe update. Heb je een pen gepaard met je toestel, dan vind je in het systeemvak een nieuw icoontje terug voor de Windows Ink Workspace, van waaruit je onmiddellijk een notitie kan kribbelen, een screenshot annoteren of een snelle schets maken. Verder vind je links terug naar andere apps die je met de pen kan gebruiken.

Startmenu

Het startmenu maakte zijn terugkeer in Windows 10 en ondertussen is Microsoft er aan blijven sleutelen. De lijsten met meest gebruikte apps en alle apps werden samengevoegd en verder geoptimaliseerd, zodat je sneller bij de app raakt die je nodig hebt. Verkenner, Instellingen en Aan/uit zijn van plaats verhuisd naar een aparte kolom links, zodat ze altijd zichtbaar zijn.

Verbeterde tabletmodus

Windows 10 is ontwikkeld voor zowel pc's als tablets en alles daartussen. De tabletmodus van het besturingssysteem werd verbeterd met een full screen lijst van alle apps. Via het hamburgermenu links kan je snelle wisselen tussen de lijst met apps en je vastgepinde tegels. In de instellingen kan je er verder voor kiezen om de taakbalk automatisch te verbergen, zodat apps gebruik kunnen maken van de extra vrijgekomen schermruimte.

Zoeken in OneDrive

De grootste verbeteringen in de zoekfunctie van Windows 10 zitten in Cortana, de virtuele spraakassistent van Microsoft. Helaas is die nog altijd niet bij ons beschikbaar, al lijkt daar met de verjaardagsupdate wel een beetje verandering in te komen. Een verandering waar wel iedereen van kan genieten, is de uitbreiding van de zoekfunctie om ook door OneDrive te zoeken, of je bestanden nu offline gesynchroniseerd zijn of niet.

Actiecentrum en meldingen

Het actiecentrum werd apart gezet, rechts van de klok, zodat je het makkelijker terugvindt. Op het icoon verschijnt een badge die het aantal ongelezen meldingen toont. Verder werden de meldingen in het actiecentrum visueel verder verfijnd, zodat je in één oogopslag meer informatie te zien krijgt. Ten slotte kan je vanaf de update ook eenvoudig knoppen toevoegen, verplaatsen of verwijderen bij de snelle acties.

Slimmere taakbalk

De klok in de taakbalk toont voortaan ook je agenda, zodat je meteen ziet welke afspraken er die dag op de planning staan. Van hieruit kan je ook meteen nieuwe afspraken toevoegen. Gebruik je meer dan één monitor, dan wordt de klok vanaf nu ook op elk scherm weergegeven, tenzij je er natuurlijk voor hebt gekozen om je taakbalk op de extra monitors te verbergen.

Beter app-beheer

Maak je gebruik van apps uit de Windows Store, dan zal je die na de verjaardagsupdate ook makkelijker kunnen resetten wanneer er iets misloopt. De appdata wordt dan verwijderd en je kan de app opnieuw gebruiken alsof ze nieuw werd geïnstalleerd. Je vindt de optie bij de instellingen onder ‘Systeem’, waar je voor ‘Apps en onderdelen’ kiest. Ook add-ons of downloadbare content van apps zal je hier kunnen beheren.

Wisselen tussen bureaubladen met je vingers

Windows 10 voorziet standaard de mogelijkheid om meerdere virtuele bureaubladen naast elkaar te gebruiken. Snel wisselen tussen die verschillende bureaubladen kan binnenkort door met vier vingers naar links of rechts over het touchpad van je laptop te vegen. De enige voorwaarde daarvoor is dat het om een touchpad met hoge precisie gaat, dat vier of meer vingers kan registreren. Zo’n touchpad vind je bijvoorbeeld in de Type Cover van de Surface Pro 4. Op onze meer dan twee jaar oude Sony Vaio-laptop, waar we de preview op draaien, werkt het niet.

Vergrendelscherm Wanneer je met je Microsoft-account inlogt op Windows 10, wordt op het vergrendelscherm je e-mailadres getoond. Microsoft kreeg van heel wat gebruikers te horen dat ze dat niet echt konden appreciëren, en geeft nu gehoor aan die verzuchtingen. Het e-mailadres verdwijnt, maar je krijgt er extra functionaliteit bij in de vorm van een mediaspeler rechtsonderaan. Ben je muziek aan het afspelen, dan kan je die voortaan ook vanaf het vergrendelscherm bedienen.

Nieuw icoon Verkenner

Om af te sluiten, troffen we in de nieuwe build ook een splinternieuw logo voor de Verkenner aan. Dat werd meer in lijn gebracht met de monochome designtaal die Microsoft in Windows 10 hanteert, zonder de kleur helemaal achterwege te laten. Het typische geel dat de Verkenner na al die jaren zo herkenbaar heeft gemaakt, komt nog steeds terug in het nieuwe icoon. Overigens zal je het nieuwe icoon niet standaard op je taakbalk zien pronken. Op vraag van gebruikers heeft Microsoft de taakbalk zo leeg mogelijk gehouden. Wil je de verkenner toch op de balk, dan zal je het icoontje zelf opnieuw moeten vastpinnen.