Clean Master heeft volgens zichzelf de beste cleaner, optimizer & security app. Erg ambitieus dus.

Clean Master begint na de installatie meteen aan een scan van je systeem, en het is daar ook behoorlijk snel mee klaar. Bovenaan krijg je in vette letters te zien hoeveel ruimte je vrij kan maken door je systeem op te ruimen, met daaronder de onderverdeling in zogenaamde junk files en junk registry files.

[download_file]

De rest van de interface toont je in meer detail waar de overbodige bestanden verborgen zitten, zodat je bijvoorbeeld kan zien hoe groot het cache-bestand van je browser is, hoeveel video & audio junk  je hebt enzovoort. Een balk onderaan toont met een rood streepje op welke schijf of schijven de overbodige bestanden zich bevinden, als je meerdere schijven hebt tenminste.

Wil je in een keer alles opruimen, dan klik je rechts bovenaan op de grote knop ‘Clean Now’. Zelf ben ik daar iets te achterdochtig voor, en bovendien wil ik de cache van mijn browser niet per se leegmaken. Gelukkig kan je elk onderdeeltje apart opruimen. Klik je in het onderdeel ‘System cache’ bijvoorbeeld op ‘Temp Files’, dan komt er een nieuwe balk tevoorschijn waar je op ‘Clean Up’ kan klikken om je tijdelijke bestanden te verwijderen. Wil je omgekeerd bijvoorbeeld alles verwijderen behalve de cache van je browser, dan klik je binnen ‘Web cache’ op je browser en druk je op ‘Ignore’.

Als je echt precies wil weten wat er verwijderd wordt, bijvoorbeeld bij je systeembestanden, dan klik je op ‘System Files’ en vervolgens op ‘Details’. Nu zie je alle afzonderlijke bestanden die onder de noemer ‘System Files’ gegroepeerd worden. Ook hier kan je elke categorie afzonderlijk negeren met een druk op ‘Ignore’. Als je met je muis over een bestand navigeert, kom de ‘View’-link tevoorschijn. Daar kan je op klikken om de map met dat bestand te openen in Windows Verkenner. Heb je tot slot bestanden genegeerd die je achteraf gezien toch wil opruimen? Dan klik je rechts onderaan de interface op de kartonnen doos. Daar zitten alle genegeerde onderdelen in, en met een druk op ‘Clean Up’ kan je ze alsnog verwijderen.