Geeft je computer of smartphone aan dat het geheugen tjokvol zit? Met Treesize spoor je vlug de zwaargewichten op die de meeste ruimte annexeren.

STAP 1 / Installeren

Treesize biedt een gratis versie aan van zijn computerscanner, die compatibel is met Windows XP en latere edities van het OS. Ga naar de website van ontwikkelaar Jam Software om het programma te downloaden. Zowel download als installatie nemen normaal gezien minder als een minuut tijd in beslag. 

 

STAP 2 / Treesize

Treesize biedt je een overzicht van de inhoud van je drive met een visuele aanduiding van hoeveel relatieve en absolute geheugenruimte elke map inneemt. Elke map kan je ook nog eens openklappen om te zien welke bestanden daarbinnen het zwaarst doorwegen in verhouding tot de inhoud van de folder. In de toolbalk van Treesize, en ook in het View menu, vind je enkele knoppen waarmee je tussen verschillende informatie kan wisselen, zoals percentage of de totale hoeveelheid aan bestanden binnen elke map. De grote knoppen, KB, MB en GB geven je de mogelijkheid om de resultaten te tonen in kilo-, mega- of gigabytes.

 

STAP 3 / Smartphone of tablet scannen

Treesize schermt ook met het feit dat je via het computerprogramma je smartphone of tablet kan scannen. Handig, want in je mobiele toestel krijg je vaak alleen te zien hoeveel ruimte categorieën als video of apps in het algemeen innemen, niet apart op het bestandsniveau. Het enige wat je nodig hebt is een USB-kabel om je toestel aan te sluiten op een pc waar Treesize op staat. Wanneer je smartphone of tablet aangesloten en zichtbaar is in deze computer, kan je van start gaan.

 

STAP 4 / Verversen

Klik op het Scan-menu in Treesize en selecteer je mobiele toestel. Lijkt je toestel leeg als het in de lijst verschijnt? Rechterklik met je muisknop op de naam en opteer voor Refresh. Dit zou het overzicht moeten laten verschijnen. Het is een interessante functie, maar ik kreeg enkel een opdeling te zien van de mediafolders op het toestel, en niet van de volledige inhoud zoals Treesize adverteert. Vermoedelijk verschilt dit van toestel tot toestel.