Windows verbindt automatisch met het wifi-netwerk dat je eerst toevoegde, niet het sterkste netwerk. Je kan de voorkeursvolgorde gelukkig snel zelf aanpassen.

STAP 1 / Geen dialoogvenster

Je laptop zal, wanneer er meerdere keuzes zijn, automatisch met het langst gekende draadloze netwerk verbinden in de plaats van het meest geschikte. Je kan Windows niet zomaar leren om voor het netwerk met het beste signaal te gaan, maar je kan de volgorde waarin netwerken prioriteit krijgen wel aanpassen. Zo gaat je computer niet meer voor het oudste netwerk, maar voor het netwerk dat jij bovenaan de ranglijst hebt gezet. Er is geen eenvoudig dialoogvenster om dat te doen, je zal enkele commando’s moeten intypen. Niet gevreesd: je kan niets kapotmaken. Begin met cmd in te typen bij Start. Klik nu rechts op Opdrachtprompt en selecteer Als administrator uitvoeren.

 

STAP 2 / Lijstje

Voor je de volgorde kan aanpassen, dien je te weten welke netwerken je computer in z’n achterhoofd houdt. Daartoe typ je een specifiek commando in: netsh wlan show profiles. Typ die exacte vier woorden over in de opdrachtprompt (zonder punt achteraan) en duw op Enter. Er verschijnt nu een lijst met gekende netwerken. Hoe lang die lijst is, hangt af van de hoeveelheid wifinetwerken waarmee je je toestel in kwestie al succesvol verbond in het verleden. De lijst laat dus alle draadloze netwerken zien, niet alleen diegene die binnen bereik zijn.

 

STAP 3 / Ingewikkeld commando

Om een netwerk naar de eerste plaats te verhuizen, heb je een ander specifiek commando nodig. Typ netsh wlan set profileorder name=”NaamVerbinding” interface=Draadloze netwerkverbinding” priority=1. NaamVerbinding is de naam van de netwerkverbinding zoals die in de lijst uit stap 2 verschijnt. Vervang dat woord dus, maar behoud de aanhalingstekens. Staat Windows bij jou in het Engels, dan komt er achter het stukje Interface= “Wi-Fi” te staan in de plaats van “Draadloze netwerkverbinding”. Klik op Enter om het commando toe te passen. Je kan na een kleine typfout eenvoudig het laatst getypte commando terugroepen door op F5 te klikken. In Windows 10 is kopiëren en plakken binnen de opdrachtprompt ook mogelijk.

 

STAP 4 / Ondergeschikt

Geef je nu het commando uit stap twee in, dan zal je zien dat je gekozen netwerk in de ranglijst gestegen is. Houd er rekening mee dat het draadloze netwerk nog steeds ondergeschikt is aan internet via de ethernetkabel. Steek je die in, dan gaat je computer er automatisch van uit dat je bekabeld internet wilt. Zodra de prioriteiten naar wens zijn ingesteld, kan je de opdrachtprompt sluiten, Windows zal de nieuwe volgorde onthouden.