Het gevreesde blauwe scherm des doods dat verschijnt wanneer je pc is gecrasht, krijgt van Microsoft een update. Als onderdeel van de verjaardagsupdate van Windows 10, krijgt het scherm een QR-code mee die te scannen is met je smartphone of tablet. De code leidt je naar een websitepagina op de Microsoft website met relevante informatie.

De feature wordt momenteel in preview getest. De intrede van de QR-code is de grootste verandering aan het blauwe scherm sinds Microsoft in Windows 8 verschillende lijnen computertaal verving door een trieste emoji. De verdere vereenvoudiging van de foutmelding moet ervoor zorgen dat de oorzaak van de crash vlugger aan het licht komt. De codes zijn daarom niet enkel voor de computereigenaars handig, ook IT-medewerkers die erbij geroepen worden om het probleem op te lossen kunnen er hun voordeel mee doen.

De verjaardagsupdate van Windows 10 staat gepland voor de zomer en zal heel wat nieuwe functies introduceren op het besturingssysteem. Zo krijgt ook het startmenu een kleine make-over.