Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Verouderde software is een potentieel veiligheidsrisico op je pc. De updates die om de haverklap volgen, zijn immers bedoeld om lekken in de software te dichten. Internetcriminelen kennen die lekken sneller dan jij en zullen er alles aan doen om er misbruik van te maken. Zorg dus dat niet alleen je besturingssysteem up-to-date blijft maar ook je software. Dat is precies een kolfje naar de hand van Heimdal Free.

Heimdal is in de Noorse mythologie de wachter der goden met een ongelofelijk gehoor. Hij kon zelfs het gras en de wol horen groeien. De gelijknamige software zal op dezelfde manier je computer bewaken. Nadat je Heimdal Free hebt geïnstalleerd van de Deense CSIS Security Group, zal deze bewaker automatisch het systeem scannen bij iedere opstart. Het programma nestelt zich ook in het systeemvak vanwaar je Heimdal Free rechtstreeks kan openen.

[download_file]

De eerste keer dat je Heimdal Free opent, wordt de software op het systeem automatisch gescand. Je leest op een soort thermostaat hoe fris de basissoftware nog zit. In de meeste gevallen zal je de boodschap lezen:“Je systeem moet worden bijgewerkt”. Daarnaast verschijnt de smiley die naargelang het resultaat, blij of droevig kijkt.

Wanneer je met de muisaanwijzer over deze smiley gaat, verandert dit gezichtje in de knop ‘Scan’. Met deze knop kan je de tool nog een keertje handmatig zijn werk kan laten doen. De scan duurt slechts enkele seconden.

Dat Heimdal Free zo snel werkt, heeft te maken met het simpele feit dat deze bewaker niet alle software in de gaten hoeft te houden, integendeel. Over een heleboel programma’s hoef je je immers geen zorgen te maken.

In het tabblad ‘Software’ verschijnt het lijstje bewaakte software dat deze tool heeft ontdekt op jouw computer. Het gaat om programma’s waarvan bekend is dat er regelmatig veiligheidsproblemen opduiken. Dan hebben we het bijvoorbeeld over: Java RE, Flash, Adobe Reader, Adobe Air, Windows Media Player, enzovoort die gevoelig zijn voor exploits. Een exploit is een stukje software dat gebruikmaakt van een fout in conventionele software, om de werking van je computer aan te tasten. Deze lijst met bewaakte software is dynamisch en wordt regelmatig aangepast, afhankelijk van de dreiging op het internet.

Met de tabbladen ‘Malware’ en ‘Modules’ ben je niets in de gratis editie. Heimdal Free kan namelijk geen virussen of andere malware opsporen. Het tabblad ‘Statistieken’ houdt bij hoe vaak de tool zijn werk heeft gedaan en hoe vaak het zijn database heeft bijgewerkt. Om te weten of de bewaakte programma’s nog up-to-date zijn, moet Heimdal Free immers zijn eigen gegevensbank raadplegen. Bij ‘Filteren op tijd’ geef je aan hoe vaak deze tool in actie moet schieten: alle dagen, om de 7 dagen, na 14 dagen of na een maand.

In het tabblad ‘Gevorderd’ staat standaard de optie aangevinkt om de bewaakte software, indien nodig, automatisch te updaten. Via de knop ‘Uitzonderingen’ kan je aangeven welke programma’s er niet mogen vernieuwen. In het lijstje zie je dat Heimdal Free ook zichzelf in de gaten houdt en dat is natuurlijk een geruststellende gedachte. Bovendien kan je hier de taal instellen en de scanintervals. Het laatste tabblad ‘Wordt Pro!’ dient om de gratis versie om te zetten in de betaalde editie. Op deze plaats moet je dan de activeringssleutel ingeven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.