Windows 7 was het eerste operating system van Microsoft dat standaard enkele functies bevatte om je harde schijven en folders mee te analyseren. Deze functies waren echter erg beperkt en een third-partytool gebruiken, bleef dan ook de beste oplossing. In Windows Phone 8.1 zit daarentegen wel een feature die de vereiste diepgang bezat, namelijk Storage Sense. Deze opslagmanagementfunctie zit eveneens vervat in Windows 10 als een nieuwe feature om de inhoud van je harde schijf mee te controleren. Hierdoor kan je in Windows 10 op een eenvoudige manier nakijken welke applicaties en bestanden het meeste geheugen opslorpen.

STAP 1 / Opslaggebruik

Om Storage Sense te bereiken, dien je naar Systeem te gaan in de instellingenapp. Klik in dit menu op Opslag, waardoor al je computerschijven worden getoond. Hoeveel ruimte iedere schijf nog vrij heeft, kan je eveneens hier bekijken. Door op één van de schijven te klikken, zal je in het Opslaggebruik-menu terechtkomen. Hierin wordt met behulp van kleurencodes getoond hoeveel ruimte ieder type bestand of applicatie in beslag neemt.

 

STAP 2 / Extra opties

Door op één van de categorieën te klikken, zal een nieuw scherm worden geopend. Hierin kan je in detail bekijken welke bestanden en applicaties van het aangeklikte type op je computer zijn geïnstalleerd. Ook zijn er bij de meeste categorieën nog andere opties mogelijk. Bij Bureaublad-apps en Apps en games kan je bijvoorbeeld applicaties verwijderen vanuit Storage Sense.

 

STAP 3 / Opslaglocaties

Door bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, kan je je weg terugvinden naar het startscherm van Storage Sense. Onder de verschillende schijven die op je computer staan, zal je hier bijkomstig het submenu Opslaglocaties kunnen terugvinden. Hier kan je instellen waar bepaalde types bestanden standaard worden opgeslagen. Dit is met name interessant voor computers met een kleinere SSD en een grote HDD.