Je hebt je favoriete muziek misschien niet altijd op zak, maar met OneDrive en Groove Muziek hoeft dat ook niet. De twee programma’s van Microsoft werken samen om je een gratis privé-muziekcloud te geven.

STAP 1 / OneDrive

Voor deze workshop ga ik ervan uit dat je al een Microsoft-account hebt. Idealiter is die gekoppeld aan je computer-account, zodat je eenvoudig vanuit verkenner toegang hebt tot je OneDrive. Maak om te starten een map Muziek in je OneDrive-folder. Kopieer je muziek, ongeacht formaat of bron, naar die map. Je hoeft je niet bezig te houden met ordenen, dat zal Groove Muziek straks zelf doen. Je kan je muziek ook toevoegen door in te loggen op OneDrive via je webbrowser.

 

STAP 2 /Geduld

OneDrive zal je bestanden synchroniseren met het internet. Zo is je muziek straks overal beschikbaar, maar het uploaden kan even duren. Al naargelang het formaat van je bibliotheek is het goed mogelijk dat je enkele uren geduld moet hebben. Houd er rekening mee dat je OneDrive-opslag niet ongelimiteerd is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Music van Google tellen je mp3-tjes wel degelijk mee tegen je beschikbare online volume. Dat gratis volume is sinds 2016 beperkt tot 5 GB, dus houd daar rekening mee. 

 

STAP 3 / Groove

Start na het uploaden Groove Muziek. Die applicatie staat standaard geïnstalleerd op je (Windows 10) desktopcomputer, maar ze is ook beschikbaar op je mobiele toestellen of langs music.microsoft.com. De muziek die je online plaatste, verschijnt automatisch wanneer je bent ingelogd in Groove. De dienst zal nummers automatisch ordenen per artiest en per album. Zolang je verbonden bent met het internet lijkt het alsof de online-nummers lokaal staan. Je kan ze dus naar believen beluisteren. Het is perfect mogelijk om slechts enkele nummers te allen tijde beschikbaar te maken via OneDrive, en het gros van je muziekcollectie alleen lokaal te bewaren. Dat kan interessant zijn wanneer je gigabytes wilt sparen.

 

STAP 4 / Mobiel

Download zeker de bijhorende app voor je smartphone. Wanneer je inlogt met je Microsoft-account krijg je meteen toegang tot alle muziek in je OneDrive. Ook hier zijn je favoriete nummers automatisch mooi geordend. Je kan nu streamen via het draadloze internet, of via het mobiele netwerk wanneer je niet thuis bent. Zoals je ziet, is het overal beschikbaar maken van muziek via OneDrive en Groove doodeenvoudig. De naadloze integratie met je Windows-computer spreekt het meest in het voordeel van deze dienst, al vinden we dat Microsoft gerust wat meer gigabytes ter beschikking mag stellen, ook voor de gratis gebruiker. Wie iets meer werk wil steken in het uploaden van zijn muziek, kan immers voor vrijwel onbeperkte opslag gratis bij Google terecht voor een gelijkaardige ervaring.