Ben je de gelukkige bezitter van een Windows Enterprise-editie, dan is het niet zo lastig om Windows op een USB-stick te installeren. Daarvoor is namelijk de functie Windows To Go ingebouwd, bereikbaar vanuit het Windows Configuratiescherm. Met andere versies van Windows 8 lukt dat jammer genoeg niet. Althans niet op die manier, maar gelukkig blijkt WintoUSB minder kieskeurig.
WintoUSB is een compact en bescheiden tooltje dat echter een paar interessante mogelijkheden biedt voor wie Windows graag op een (opstartbaar) USB-medium had geplaatst, zoals een externe USB-schijf of een USB-stick. In principe kan dit ook op een USB 2.0-medium, maar doe jezelf een plezier en zorg dat je met USB 3.0 werkt: je zult merken dat Windows dan veel prettiger werkt (lees vooral: sneller en responsiever).
[download_file]
De werking van het programma is verrassend eenvoudig. Wanneer je de tool opstart, verschijnt een hoofdscherm met drie verschillende mogelijkheden: ISO to USB, CDROM to USB en Physical to USB. Het komt erop neer dat je met de eerste optie een schijfimage (iso-bestand) van Windows 8 naar een installatie op een USB-medium kunt converteren, met de tweede optie zet je een Windows installatie-dvd om en met de derde optie converteer – of migreer – je een actieve Windows-installatie (met behulp van een automatisch gecreëerd WinPE-image).
Je hoeft in principe maar naar de juiste bron te verwijzen, desgevallend de gewenste Windows-versie te selecteren, waarna je de gewenste partitie(s) op je USB-medium aanduidt. Die moet je dus wel vooraf hebben klaargemaakt, waarbij een en ander afhangt van het feit of je van een BIOS- dan wel een UEFI-systeem wilt kunnen booten.
Op een BIOS-gebaseerd systeem bijvoorbeeld volstaat het dat je over een enkele partitie beschikt (NTFS), op een UEFI-systeem dient je (kleinere) systeempartitie van het FAT32-formaat te zijn en je (grotere) bootpartitie van het NTFS-formaat (volgens het GPT-schema). Een derde mogelijkheid echter is die waarbij je voor het MBR-schema opteert en een FAT32-systeempartitie evenals een NTFS-bootpartitie voorziet: die constructie zou het zowel op een BIOS- als een UEFI-systeem moeten doen – in de praktijk blijkt dat echter niet altijd te lukken.
Heb je de operatie eenmaal in gang gezet, dan is het alleen maar wachten geblazen. Het ganse proces kan wel een hele poos duren, want achter de schermen wordt er toch heel wat werk verzet. Maar goed, dan heb je wel wat: Windows opstartbaar vanaf een usb-medium!