Windows heeft weliswaar een eigen zoekfunctie ingebouwd, maar vind je die niet zo handig of zijn er andere redenen waarom je die liever niet gebruikt: er zijn genoeg alternatieven. LookDisk is er een van, met alvast een belangrijk onderscheid: in tegenstelling tot de zoekmachine van Windows indexeert LookDisk geen bestanden.

LookDisk is een desktopzoekmachine die zowel in een installeerbare als in een portable versie beschikbaar is (deze laatste bleek echter niet zo goed te functioneren op onze testmachine). In het hoofdvenster van de tool staan een aantal knoppen voor je klaar. Een ervan is Search Files, waar je in eerste instantie alleen hoeft aan te geven in welke bestandsnaam je geïnteresseerd bent – jokertekens als *.docx zijn toegelaten – en in welke locaties de tool moet speuren. Je hoeft je overigens niet te beperken tot lokale harde schijven: ook verwisselbare media worden ondersteund. Er zijn echter ook andere zoekcriteria mogelijk, zoals de datum waarop een bestand de laatste keer werd gewijzigd, de bestandsgrootte en de bestandsattributen (bijvoorbeeld geen verborgen systeembestanden). Het is ook mogelijk exclusiefilters in te stellen. Gevonden bestanden kun je vanuit het contextmenu ook kopiëren, verplaatsen, verwijderen of een andere naam geven.

[download_file]

LookDisk laat je bovendien gericht naar dubbele bestanden speuren (echter niet naar dubbele afbeeldingen of muziekbestanden), waarbij je kunt aangeven of bestanden exact dezelfde bestandsnaam moeten hebben of (ook) dezelfde inhoud. Het programma wijst er wel expliciet op dat het geheel aan de gebruiker is welke bestanden hij eventueel uit de resultatenlijst wil verwijderen.

In het hoofdvenster merk je verder nog de knop Search Text op. Die laat je inderdaad toe naar tekst te gaan speuren in de geselecteerde locaties. Het programma maakt zich sterk dat die in alle bestandstypes kan zoeken, zelfs in allerlei archiefbestanden. Verder laat deze zoekfunctie zich nog op allerlei manieren finetunen. Je kunt bijvoorbeeld eisen dat het om volledige woorden gaat, dat de zoektocht hoofdlettergevoelig is, dat het programma niet verder binnen eenzelfde bestand gaat zoeken wanneer binnen dat bestand een match gevonden is, enz. Je kunt tevens aangeven hoeveel tekstregels voor en na de zoekterm het programma moet weergeven.

Ten slotte is er nog een optie om snel het x-aantal grootste bestanden in een bepaalde locatie te geven, wat bijvoorbeeld zinvol kan zijn als je dringend wat schijfruimte wil vrijmaken.