Als je systeem kuren vertoont, kan een verfrissing van de installatie wonderen doen. Wie geen herstelpartitie heeft kan dankzij deze tool toch aan de slag zonder speciale usb-stick of Windows-dvd.

Idealiter komt het zo ver niet maar een vervelend virus, een mislukte update of slecht onderhoud kunnen er voor zorgen dat je de Windowsinstallatie op je computer moet verfrissen. Op een computer uit de winkel kan je meestal gebruik maken van een herstelpartitie, maar wanneer ook daar is verkeerd loopt of wanneer je laptop of desktop een dergelijke partitie niet bezit, verwacht het besturingssysteem dat je in het bezit bent van een opstartmedium.

[download_file]

Denk daarbij aan een speciale usb-stick of een officiële Windows-DVD. Met WintoHDD kom je er eenvoudiger vanaf. De gratis tool laat je toe om Windows opnieuw te installeren recht vanop je harde schijf. Je zal nog steeds een iso-bestand met daarop een installatie van het besturingssysteem nodig hebben maar je hoeft dat bestand dus niet op een dvd te branden. Een genie hoef je niet te zijn om de tool te gebruiken. De installatie heeft niet veel om het lijf en zal je niet opzadelen met ongevraagde adware.

Op het hoofdscherm zie je drie opties: één om Windows opnieuw te installeren, één om een nieuwe installatie uit te voeren en één om je systeem te klonen naar een andere schijf.  De eerste optie is van toepassing wanneer Windows op je eigen computer slecht functioneert. De tool zal Windows opnieuw installeren op je interne harde schijf. Met de tweede optie kan je Windows meteen installeren op een externe schijf. Die kan je vervolgens in een nieuwe computer plaatsen.

Handig wanneer je snel een Windowsinstallatie op een nieuwe desktop wil plaatsen. De laatste optie is interessant wanneer je zelf wil upgraden naar een nieuwe computer of een nieuwe harde schijf. De tool zal je installatie zoals ze op dat moment is klonen naar een andere schijf. Dat klonen vereist meestal software die aanzienlijk ingewikkelder is. Met WintoHDD volstaat het om enkele eenvoudige instructies te volgen. Om een nieuwe Windowsinstallatie te maken of he systeem te klonen heb je vanzelfsprekend een tweede (lege) harde schijf nodig die als bestemming kan dienen.

In het venster dat verschijnt na de druk op één van de knoppen in het hoofdscherm kan je de bestemming kiezen. Vervolgens moet je je keuze nog eens bevestigen, en WintoHDD doet de rest. Wilde je de Windowsinstallatie op je eigen systeem verversen, laat je computer dan met rust terwijl WintoHDD z’n ding doet. Na enkele minuten moet je je systeem opnieuw opstarten, waarna de installatie echt van start gaat. Je downloadt de tool onderaan of via de website van de makers.