Sommige applicaties vereisen administratorrechten om (goed) te kunnen functioneren. Dat is vooral vervelend wanneer gebruikers bij Windows zijn aangemeld die niet over de nodige rechten beschikken. Jij, als administrator, zou dan in principe telkens zelf het wachtwoord van de administrator moeten intikken. Met RunAsTool is dat niet langer nodig.

Toegeven, er bestaat ook in Windows een opdrachtregelcommando waarmee je een applicatie met de rechten van een ander gebruikersaccount (zoals de administrator) kunt opstarten. Met de juiste parameters (/savecred – wat staat voor save credentials) kun je er zelfs voor zorgen dat de volgende keren niet langer om dit wachtwoord wordt gevraagd. Een voorbeeld: runas /savecred /user:<adminaccount> <“pad-naar-applicatie”>. Erg comfortabel werkt dat echter niet en een sluwe gebruiker zou dit commando bovendien kunnen misbruiken door in het pad van de snelkoppeling een andere applicatie op te geven om die zo met beheerdersrechten op te starten.

[download_file]

Grafische interface

RunAsTool maakt het eenvoudiger (wegens grafische UI en portable) en veiliger (wegens data opgeslagen in een versleuteld bestand). Je start RunAsTool op en vult het ID van een beheerdersaccount in. Vervolgens hoef je de gewenste applicaties maar naar het venster van RunAsTool te verslepen. Bij elke toegevoegde applicatie geef je ook aan met welke eventuele parameters het programma moet worden opgestart en in welke venstermodus (show, hide, minimize of maximize – voor zover de applicatie deze modi ondersteunt). Je kunt tevens aangeven of RunAsTool eerst moet checken of de bestandsgrootte van het op te starten programma nog wel klopt: dit moet helpen voorkomen dat een gebruiker het oorspronkelijk bedoelde programma stiekem door een ander vervangt.

Wanneer een gebruiker RunAsTool opstart, krijgt hij standaard alleen de pictogrammen van de toegevoegde applicaties te zien, die hij dan via een dubbelklik kan opstarten (met administratorrechten dus). Heb je dat als beheerder toegelaten, dan kan de gebruiker vanuit RunAsTool echter ook een snelkoppeling van zo’n toegevoegde applicatie creëren, zodat hij voortaan niet langs de UI van RunAsTool moet gaan om die applicatie te kunnen starten.

Wil je – als beheerder – wijzigingen aanbrengen (programma’s wijzigen, toevoegen of verwijderen), dan moet je eerst het ID van een Windows-beheerdersaccount invullen. Ook handig: je kunt de lijst met toegevoegde applicaties makkelijk exporteren en importeren zodat je ze bijvoorbeeld op andere pc’s (met dezelfde applicaties) kunt gebruiken.