Er duiken dezer dagen opnieuw verschillende meldingen op via sociale media als Twitter en Reddit van Windows-gebruikers die worden geconfronteerd met een ongevraagde automatische installatie van Windows 10 op hun systeem. Wat is er aan de hand? De berichten doen sterk denken aan de problemen van afgelopen oktober toen Microsoft per vergissing de Windows 10-update uitrolde naar Windows 7- en Windows 8-gebruikers die daar niet om hadden gevraagd. Het probleem lag toen bij de werking van Windows Update en Microsoft maakte er snel werk van om zich te excuseren en het probleem te verhelpen. [related_article id="174554"] Toch is dat niet wat er nu aan de hand is. De oorzaak ligt deze keer wellicht bij de beslissing die Microsoft vorige maand heeft gemaakt om Windows 10 als 'aanbevolen update' te bestempelen. Dat betekent dat de update automatisch wordt gedownload en geïnstalleerd met andere aanbevolen updates, tenzij je dat zelf uitschakelt. Afgelopen dinsdag was de eerste Patch Tuesday sinds de verandering, wat de stroom aan klachten op sociale media verklaart. Toch is het moeilijk om de schuld volledig in de schoenen van Microsoft te schuiven, gebruikers hebben immers zelf controle over de update.

Hoe kan je de Windows 10-update weigeren?

  1. Als je aanbevolen updates automatisch laat binnen komen op je Windows 7/8-pc, stel Windows Update dan zo in dat updates worden gedownload op een moment dat je aan je pc bent om de updates uit te stellen of te weigeren.
  2. Krijg je de melding dat de Windows 10-update staat ingepland op je pc, dan kan je nog altijd kiezen om uit te stellen of te weigeren, al is die optie een stuk minder prominent in beeld gebracht dan de OK-knop. Je krijgt 60 minuten de kans om op deze melding te reageren, alvorens de installatie automatisch wordt verdergezet.
  3. Is het installatieproces van Windows 10 toch helemaal doorlopen, dan moet je op het einde nog de End-User License Agreement (EULA) accepteren. Weiger je die, dan wordt de installatie teruggerold naar Windows 7 of Windows 8.
  4. Ben je er niet in geslaagd om de update naar Windows 10 op één van boven vernoemde momenten te annuleren, en staat het besturingssysteem op je pc geïnstalleerd, dan krijg je van Microsoft 30 dagen de kans om alsnog te downgraden.
  5. Wil je ook in de toekomst vermijden dat Windows 10 zichzelf aandient op jouw systeem, dan kan je een tool als GWX Control Panel gebruiken om de upgrade voorgoed het zwijgen op te leggen.

Gratis update

De keuze is aan jou of je al dan niet je systeem wil updaten naar Windows 10, maar onthoud wel dat de deadline om dat gratis te doen snel nadert. Na 29 juli 2016, een jaar na de lancering van Windows 10, zal je een licentie moeten aanschaffen om je Windows 7/8-systeem te upgraden. Blijf je liever bij je huidige besturingssysteem, om welke reden dan ook, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Microsoft voorziet nog ondersteuning voor Windows 7 tot en met 2020 en Windows 8.1 tot en met 2023.