Hardnekkige adware en aanverwant ongein kunnen zich zo nadrukkelijk manifesteren dat je systeem er praktisch onwerkbaar door wordt. Je browser krijgt er ongevraagd toolbars bij, tijdens het surfen duiken plots vervelende webpagina’s op en zelfs tijdens het werken met (willekeurige applicaties in) Windows ontsieren pop-upvensters met reclame en (dubieuze) links je scherm. Bitdefender Adware Removal Tool is precies bedoeld om dergelijke ondingen te lijf te gaan.

De werking van het programma kan nauwelijks eenvoudiger. Na een snelle installatie start je de tool op, waarna die meteen aan een scanronde begint. Parameters zijn er al helemaal niet in te stellen. Wel kun je de voortgang van de scan volgen en verneem je op elk moment ook welke bestanden er precies worden gecontroleerd.

[download_file]

Hoelang de scanronde precies duurt, hangt natuurlijk van diverse factoren af, zoals de snelheid van de processor, de hoeveelheid geheugen, de grootte van de schijf en het aantal bestanden. Reken op ongeveer 10 à 15 minuten op een doorsnee pc – wat merkbaar langer is dan de tijd die concurrent ADwCleaner voor een typsiche scanronde nodig heeft.

Na afloop krijg je dan de bestanden opgelijst die volgens Bitdefender Adware Removal Tool verantwoordelijk zijn voor adware op je systeem, en verneem je tevens om welke adware het precies gaat. Naar eigen zeggen kan de tool niet alleen ‘klassieke’ hardware detecteren, maar ook programma’s van derde partijen (waaronder zelfs keyloggers) die heimelijk met de installatie van andere software op je systeem worden gezet. Je hoeft dan maar in de lijst aan te geven welke programma’s je effectief van je systeem wilt verwijderen.

Op basis van enkele informele tests blijkt de tool wel betrouwbaar te werken, wat niet wegneemt dat ADwCleaner onze persoonlijke favoriet blijft: die lijst namelijk zeer extensief alle nog gedetecteerde adware-residu’s op, verdeeld over een aantal rubrieken als Services, Snelkoppelingen, Geplande taken, Register, browseradd-ons, enz. Op enkele van onze testtoestellen vond ADwCleaner effectief nog enkele sporen terwijl Bitdefender Adware Removal Tool die machines ‘carte blanche’ gaf. Niettemin kan Bitdefender Adware Removal Tool nuttig worden ingezet als ‘second opinion’. Ook hier geldt namelijk het adagium dat twee nu eenmaal meer (kunnen) weten dan één.

Je kan Bitdefender Adware Removal Tool downloaden via deze link.