Je wilt enkele privacygevoelige bestanden naar iemand doorsturen. Wat doe je? Ze als gewone bijlagen met een e-mail doorsturen? Gebruikmaken van een (gratis) webservice? Of neem je het zekere voor het onzekere en versleutel je de data eerst lokaal waarna je de ontvanger – bij voorkeur langs een andere weg – het bijhorende wachtwoord bezorgt? Dat laatste is in elk geval de filosofie van Silver Key.

Silver Key kun je met een eigen programma-interface opstarten, waarna je de bestanden toevoegt die je wilt versleutelen. Of je maakt handig gebruik van de shell-integratie: je bladert met je Verkenner naar de betreffende map, je selecteert de gewenste bestanden en je klikt die met de rechtermuisknop aan.

[download_file]

In het contextmenu merk je nu de items Create Parcel en Create EXE-Parcel op. Hiermee kun je alle geselecteerde bestanden in één keer samenvoegen tot een “parcel”, nadat je een wachtwoord hebt ingevuld. Zo’n parcel is niets anders dan een gegevenspakket waarvan de data standaard met een zeer stevig AES 256-bits algoritme zijn versleuteld, in overeenkomst met de HIPAA-privacystandaard. Normaliter krijgt dit pakket de extensie .sk mee, maar je kunt er dus ook een exe-bestand van maken.

Dit laatste heeft het voordeel dat de ontvanger niet eens over Silver Key moet beschikken om de data te kunnen decrypteren; hij of zij moet alleen over het bijhorende wachtwoord beschikken. Een mogelijk nadeel is wel dat exe-bestanden vaak door mailclients worden geblokkeerd.

Silver Key bestaat overigens ook in een paar betaalde versies. Die bieden onder meer de ondersteuning van een sleutelbestand (op usb-stick) aan, zodat je geen wachtwoord moet onthouden, en voorzien tevens in een steganografische techniek. Je kunt je versleutelde data namelijk in een onschuldig ogend bestand – zoals een jpg – opslaan. Er lijkt dus niets aan de hand, maar Silver Key zelf herkent dit bestand wel als een ‘parcel’.