Wist je dat je gratis een kopie van je besturingssysteem via Microsoft kan downloaden, mocht je het opnieuw willen installeren? Zo lang je de product key van je versie kan terugvinden, is dit mogelijk en legaal. Die Windows ISO-bestanden kan je handig op een stick plaatsen. 

STAP 1 / Product key opgraven

Meestal vind je de product key van je besturingssysteem ergens op een stickertje achteraan je laptop of desktop-toren terug. Het kan ook zijn dat je voor de sleutel in de software zelf moet duiken, dit voornamelijk bij Windows 8. Hiervoor kan je het tooltje NirSoft ProduKey downloaden. Zodra je de product key bij de hand hebt, kan je van start gaan met het downloaden van de ISO-bestanden via de website van Microsoft: het Software Recovery Center. Surf naar https://www.microsoft.com/en-us/software-download/home en selecteer de OS-versie die je wilt binnenhalen. Denk eraan dat eens je de installatiebestanden gedownload hebt, je je USB of CD-ROM eerst in een bootable toestel moet transformeren vooraleer je echt aan de slag kan gaan. Daarvoor kan je bijvoorbeeld de tool ISO2Disc gebruiken.

 

STAP 2 / Windows 7

Het eenvoudigste besturingssysteem om in handen te krijgen, is Windows 7. Hiervoor moet je enkel de relevante webpagina van Microsoft oproepen, je product key en gewenste taal invoeren en aangeven of je de 32- of 64-bit versie nodig hebt als je de keuze krijgt. Niet zeker wat je voor jouw pc moet kiezen? Open Windows Verkenner, rechterklik op computer en selecteer Eigenschappen in het menu. Het scherm dat je daarmee oproept, vertelt je welke architectuur je processor bezit bij Type Systeem. Microsoft laat je op de website weten dat je een CD-ROM of stick met minstens 4 GB vrije ruimte bij de hand moet hebben om de ISO-bestanden volledig te ontvangen.

 

STAP 3 / Windows 8.1

Het binnenhalen van het ISO-bestand van Windows 8.1 gebeurt met een korte omweg. Hiervoor moet je eerst een media creation tool op je pc installeren. Het kleine programmaatje (1,41 MB) hoef je niet te gaan zoeken, Microsoft biedt de downloadlink aan op de Windows 8.1 pagina. Start de tool op zodra je het hebt binnengehaald. Voordat je kan beginnen met het downloaden van het ISO-bestand, selecteer je in welke taal, editie en architectuur (32- of 64-bit) je het OS wilt ontvangen. Druk op Volgende en de download begint.

 

STAP 4 / Windows 10

Ook voor Windows 10 is het stappenproces net iets anders. Je moet opnieuw een media creation tool via Microsoft downloaden, waarbij je de keuze krijgt uit een programma voor een 32- of 64-bit pc. In plaats van het venster dat je bij Windows 8.1 te zien krijgt, vraagt het programma eerst of je het installatiebestand wilt downloaden of je pc meteen wilt upgraden. Kies je voor Installatiemedia voor een andere pc maken, dan krijg je het vertrouwde scherm gepresenteerd waarin je taal, editie en architectuur aangeeft voor je download.