De voorbije jaren is ransomware een veel gezien kwaad geworden. Eenmaal de malware op je computer geraakt, zal het zich razendsnel doorheen je bestanden bewegen en deze één voor één encrypteren. Voor onfortuinlijke slachtoffers zit er vaak niets anders op dan losgeld te betalen om hun files terug leesbaar te laten maken. Hierdoor is het verspreiden van ransomware een erg winstgevende zaak en proberen cybercriminelen met name bedrijven in de val te lokken.

Vorig jaar bracht Kaspersky al een tool uit die je kan gebruiken om je bestanden gratis te reddeneenmaal je slachtoffer bent gevallen aan een vorm van ransomware. Deze tool werkt echter niet in alle gevallen en kan niet voorkomen dat je bestanden worden versleuteld.

[download_file]

Malwarebytes Anti-Ransomware

Vandaar dat Malwarebytes nu met een eigen applicatie op de proppen komt. Anti-Ransomware zal net als een antivirusprogramma op de achtergrond op je computer draaien. Eenmaal het programma kwaadwillige code in de gaten krijgt, zal de malware onmiddellijk een halt worden toegeroepen. Hierdoor zullen CryptoLocker, CryptoWall, of CTBLocker niet langer in staat zijn om je bestanden te versleutelen. Ook zal Anti-Ransomware je beschermen tegen nieuwe vormen van ransomware.

Voorlopig is Anti-Ransomware verkrijgbaar als bèta. Iedereen kan het programma echter al downloaden en installeren, maar Malwarebytes waarschuwt wel dat er nog bugs aanwezig kunnen zijn in hun tool.