Mobistar rolt een eigen tv- en internetaanbod uit via de kabel. Met dat aanbod treedt het bedrijf in rechtstreekse concurrentie met uitbater Telenet. Goed nieuws op het eerste zicht. Echt goedkoop kunnen we het aanbod van Telenet niet noemen, maar wie echt snel kabelinternet wilt, had tot vandaag geen alternatief. Tijd om over te schakelen naar Mobistar en honderden euro’s per jaar uit te sparen?

Geografisch beperkt

Niet meteen. Aanvankelijk is het aanbod van het bedrijf bijzonder beperkt, zowel in locatie als in variëteit. Vanaf 1 maart is Mobistar Internet & TV beschikbaar maar enkel in de acht gemeentes van Brussel, Leuven, Aalst, Mons, Ottiginies-Louvain-La-Neuve en Wavre. Tegen het einde van het jaar moet het aanbod wel over gans het land beschikbaar zijn, maar in eerste instantie bedient de provider slechts een select groepje potentiële klanten.

Verplicht klant

Zelfs al woon je in de bediende regio’s, dan nog is een overstap niet vanzelfsprekend. Mobistar biedt zijn tv- en internetpakket maar in één smaak aan, en gaat er van uit dat je reeds klant bent bij het bedrijf. Wie een postpaidformule (Kangoeroe of Dolfijn) heeft, betaalt 49 euro per maand voor Mobistar Internet & TV. Panter 45 en Panter 60-abonnees zijn gesteld voor slechts 39 euro bovenop hun abonnement. Prepaidklanten of zakelijk klanten en nieuwe klanten moeten één van bovenstaande abonnementen afsluiten om van het Mobistar-aanbod te genieten.

Het aanbod

Mobistar Internet & TV is te nemen of te laten zoals het is. Je krijgt dus geen verschillende opties, maar één aanbod dat voor iedereen hetzelfde is. Concreet krijg je het volgende voor de internetkant van het verhaal:

100 Mbps (12,5 MBps) downloadsnelheid
5 Mbps (640 KBps) uploadsnelheid
Onbeperkt volume (mits fair use policy van 500 GB per maand)
Bijhorende modem en wifi-router

Voor het televisieaanbod krijg je als klant een keuze van 70 zenders voorgeschoteld, waarvan een tiental zenders in HD. Net zoals bij de concurrentie kan je pauzeren, een tv-gids raadplegen en programma’s opnemen: tot vier tegelijkertijd. Natuurlijk zit de digitale televisie in een mooie en gebruiksvriendelijke schil.

De opties

Hoewel er maar één abonnement beschikbaar is, kan je daar wel enkele opties bij kopen. Voor 10 euro per maand zal Mobistar je internetdownloadsnelheid opkrikken tot 200 Mbps (25 MBps). Ook de uploadsnelheid verdubbeld dan mee tot 12 Mbps. Voor drie euro per maand koop je dan weer een optie om onbeperkt te bellen buiten de piekuren vanop je mobiele nummer, en met 9 euro per maand haal je een tweede decoder in huis. Mobistar levert tot vier decoders per huishouden af. Voor de installatie en activatie van Internet & TV ben je eenmalig 149 euro kwijt.

De minpuntjes

Mobistar Internet & TV moet langs de technische kant op papier nog een beetje onderdoen voor de concurrentie. Zo kan je weliswaar verschillende posten opnemen, maar bekijk je een programma op een post die je niet aan het opnemen bent, dan kan je niet terugspoelen. Ook mankeert Mobistar nog een ingebouwde videotheek om net zoals bij Telenet of Proximus films te huren vanuit je luie zetel.

Hoeveel betaal je nu?

Ben je nog geen bestaande Mobistarklant en overweeg je een overstap? Dan is de goedkoopste optie om een Kangoeroe-abonnement van acht euro per maand aan te vragen. In totaal betaal je dan 57 euro voor kabelinternet, digitale televisie en een (eerder waardeloos) gsm-abonnement. Telenet biedt het vergelijkbare Whop-abonnement voor 67,48 euro per maand bij. Daarmee krijg je een vast telefoonnummer, maar geen mobiel abonnement. Het digitale tv-aanbod van Telenet telt wel iets meer zenders, en heeft iets meer functies. Het volume is met 150 GB per maand dan weer beperkter.

De toekomst

Mobistar koos er voor om in eerste instantie zijn eigen klanten kennis te laten maken met het aanbod. De aanvankelijke geografische beperking zorgt er dan weer voor dat de uitrol gecontroleerd en zonder lange wachttijden mogelijk is. We vermoeden dat de provider in de toekomst wel met een Internet en TV-aanbod voor het grote publiek zal komen, maar daarover wil het bedrijf nog geen uitspraken doen.

Kopen?

Mobistar Internet & TV lijkt ons voorlopig vooral interessant voor wie zo voordelig mogelijk kabelinternet wil en niet wakker ligt van de beste digitale tv-oplossing. Voor echt goedkoop internet klop je nog steeds beter aan bij de kleinere niet-kabelproviders. Wie een opteert voor de boostformule van Mobistar krijgt internet met identieke down- en uploadsnelheden als het Whoppa-aanbod van Telenet. Vooral voor Telenet is Mobistar dus een te duchten concurrent, als moet het digitale tv-aanbod nog mee evolueren.