Ninite is een onmisbare tool als je je eigen computer van een verse installatie wil voorzien, of als je een kennis uit de nood moet helpen.

Ninite verzamelt een hoop freeware waar jij uit kan kiezen. Dan krijg je een op maat gemaakte installer voorgeschoteld die automatisch alle gekozen programma’s installeert zonder jouw tussenkomst en zonder alle ongewenste extra’s die sommige software je probeert aan te smeren tijdens het installatieproces.

[download_file]

Wanneer je naar Ninite surft zie je dat de lijst om uit te kiezen al behoorlijk lang geworden is. Om het overzicht te bewaren krijg je alle programma’s gepresenteerd in verschillende lijstjes, zoals ‘Media’, ‘Security’ en ‘Online Storage’. Van een aantal programma’s heb je misschien nog nooit gehoord, maar de meeste zullen wel een belletje doen rinkelen. Vink nooit alle programma’s aan onder het motto “hoe meer hoe beter”, want als je bijvoorbeeld meerdere antivirusprogramma’s installeert, zullen die elkaar alleen maar tegenwerken.

Wanneer je je keuze hebt gemaakt, klik je op de grote groene knop ‘Get Installer’. Je wordt naar een nieuwe pagina geleid met al je keuzes in de url, en je op maat gemaakte installatiebestand wordt automatisch binnengehaald. Is dat niet het geval, dan klik je op ‘Retry the download’. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de installer starten met een dubbelklik en wachten tot alles geïnstalleerd is. Ninite zal je geen enkel dialoogvenster voorschotelen. Het weigert automatisch alle “aanbiedingen” en installeert de 64 bit-versie van de software als je met een 64 bit-besturingssysteem werkt.

Heb je de installatie(s) achter de rug, gooi het installatiebestand dan niet weg maar bewaar het bijvoorbeeld in je Documenten-map. Met Ninite kan je immers ook die geïnstalleerde programma’s up-to-date houden. De betalende versie (9,99 dollar per jaar) doet dat automatisch, de gratis versie moet je zelf in gang duwen. Het volstaat om gewoon de installer opnieuw te runnen, zodat hij op zoek gaat naar updates van alle pakketten die in jouw persoonlijke installer zitten. Worden er updates gevonden, dan zal hij die op dezelfde geruisloze wijze gaan installeren, in het andere geval valt hij jou niet lastig. Met een dubbelklik om de zoveel tijd ben je dus weer helemaal up-to-date. Wil je nadien nog extra software installeren, dan kan je uiteraard ook een nieuwe installer samenstellen bij Ninite.