Zoek je naar de schuldige voor het trager worden van je pc? Software-ontwikkelaar Iolo, bekend van optimalisatieprogramma System Mechanic, biedt een gratis scan aan. Met System Checkup licht je je computer door en speur je pijnpunten op.

STAP 1 / Je gratis scan binnenhalen

System Mechanic is een gelauwerd programma om een al wat oudere computer opnieuw een jeugdige tred te geven, via het scannen en optimaliseren van je pc. Je moet betalen voor die software, maar ontwikkelaar Iolo biedt ook een gedeelte gratis aan: de scan, onder de naam Iolo System Checkup. Om je computer met het professionele programma door te lichten, surf je naar www.iolotechnologies.nl en klik je op het veld met de knop Scan Direct.

 

STAP 2 / Installeren

In tegenstelling tot wat Scan Direct impliceert, start je bij het drukken op de knop eerst met de download van het programma. Het is een klein bestandje van 6,2 MB. Eens dat op je computer staat, voer je het uit en doorloopt de software in enkele minuten het installatie- en opstartproces. Je hoeft nergens meer op te klikken, de scan van Iolo System Checkup start automatisch.

 

STAP 3 / Scannen

Je krijgt meteen te zien dat je negen stadia zal moeten doorlopen met de scan. Sommige daarvan zijn optioneel, waarbij de scan je even de tijd laat om te beslissen of je deze wilt doen of wilt overslaan, vaak gaat het om iets meer tijdrovende acties. Maar globaal gezien is System Checkup vrij snel. Ik doorliep alle negen stadia en klokte af op ongeveer 10 minuten scantijd. 

 

STAP 4 / Diagnose

Nadat de scan is afgelopen, presenteert het programma je de diagnose. Niet verrassend zal het je aanraden om System Mechanic aan te schaffen om bepaalde dingen recht te trekken. Het is dan aan jou om te beslissen welk programma je op de pijnpunten van de pc wilt loslaten.