Android 6.0 Marshmallow is ondertussen al een viertal maanden beschikbaar, maar het marktaandeel van Googles meest recente mobiele besturingssysteem is nog te verwaarlozen.

Tot nog toe konden alleen eigenaars van een Nexus-toestel van de Marshmallow-update genieten, maar daar komt snel verandering in. Dit weekend wordt een hele rist nieuwe smartphones aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona, en je kan er van uit gaan dat het gros daarvan op Android 6.0 zal draaien. Maar fabrikanten zijn eindelijk ook begonnen met het updaten van hun oude toestellen.

We overlopen de voornaamste fabrikanten en bekijken welke apparaten in de nabije toekomst een update mogen ontvangen.

HTC

HTC had oorspronkelijk beloofd om de Marshmallow-update eind vorig jaar al naar de HTC One M9 en One M8 uit te rollen, maar is er niet in geslaagd zich aan die deadline te houden. Ondertussen is de update echter wel beschikbaar op deze twee toestellen.

Ook de verschillende varianten van de HTC One uit 2015 en 2014 mogen zich nog aan een update verwachten, net als de Desire 826, Desire 820 en Desire 816.

Huawei

Ook Huawei heeft al een lijstje gecommuniceerd van toestellen die de update mogen ontvangen, maar een timeframe is nog niet helemaal duidelijk. Huawei is de maker van de Nexus 6P en was dus al vroeg bekend met de broncode van Marshmallow. Het zou al in november begonnen zijn met de update uit te rollen, maar voorlopig hebben we nog geen bevestiging dat dat effectief het geval is.

De volgende toestellen zijn alleszins bevestigd: P8 (Max), G7, Mate 7, Mate S, Honor 7, Honor 6 (Plus), Honor 4X en MediaPad X2.

Lenovo (Motorola)

Er was al snel een lijst beschikbaar met Motorola-toestellen die de update naar Marshmallow mogen ontvangen, en ondertussen is de uitrol ook effectief begonnen. Eigenaars van de Moto X Style, Moto X (2014), Moto G (2015), Moto G (2014) en Moto E 2015 4G mogen zich weldra aan een update verwachten. Over de Moto X play hebben we nog geen berichten, maar ook die zal wellicht niet lang meer op zich laten wachten.

LG

LG heeft nog geen officieel updateschema bekendgemaakt, maar de G4 werd in verschillende regio’s al wel van een update voorzien. Ook de LG G3 zou naar verluidt nog een update naar Android Marshmallow mogen ontvangen.

OnePlus

Over OnePlus kunnen we kort zijn: al hun toestellen – One, Two en X – krijgen binnenkort een update naar Android 6.0.

Samsung

Samsung is eerder deze week begonnen met de uitrol van Marshmallow naar de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Voorlopig hebben we nog geen berichten opgevangen van beschikbaarheid van de update in België of Nederland, maar eigenaars van deze toestellen zullen dus niet al te lang meer moeten wachten.

Andere Galaxy-toestellen volgen in de eerste helft van dit jaar. Deze apparaten zijn tot nog toe al bevestigd: Galaxy S6 Edge+, Galaxy Note 4, Galaxy Note 4 Edge, Galaxy S5, Galaxy S5 Neo, Galaxy Alpha, Galaxy Tab A, Galaxy Tab S2 9.7 en Galaxy Tab S2 8.0.

Sony

Ook Sony heeft al een hele tijd geleden een lijst beschikbaar gemaakt met toestellen die de update mogen ontvangen, maar voorlopig hebben we nog geen nieuws van een effectieve start van de uitrol.

De toestellen op de lijst gaan best ver terug in de tijd: Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z3+, Xpleria Z3, Xperia Z3 Compact, Xperia Z3 Tablet Compact, Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia M5, Xperia C5 Ultra, Xperia M4 Aqua en Xperia C4.