Het kan iedereen overkomen: je bent een wachtwoord vergeten of je vindt de productcode van een of ander programma niet meer terug. Dat is absoluut vervelend, maar de kans is groot dat je met recALL snel en moeiteloos het wachtwoord of de productsleutel terugvindt.

Het programma kan nauwelijks eenvoudiger. Na een snelle installatie start je recALL op en stip je (bijvoorbeeld) de optie ‘Wachtwoorden zoeken op de standaardlocatie aan’. Zodra je dan met ‘Volgende’ bevestigt, begint recAll aan een speurtocht naar alle bestanden of locaties die mogelijk een wachtwoord of een productcode kunnen bevatten. recALL maakt zich sterk wachtwoorden van meer dan 200 programma’s en licentie- of productcodes van meer dan 2800 applicaties te kunnen opvissen. Op de website krijg je hiervan trouwens een uitgebreide opsomming.

[download_file]

We zijn geneigd hun bewering te geloven. Op ons testsysteem wist de tool alvast de productcodes en wachtwoorden van de meeste geïnstalleerde software op te vissen: je krijgt dan de naam van de applicatie te zien, evenals de bijhorende inlognaam en wachtwoord.

Het nadeel van deze ‘globale’ aanpak is dat het wel even kan duren voor de scanronde is uitgevoerd en alle mogelijke programma’s op wachtwoorden en licentiecodes zijn onderzocht. Het is echter ook mogelijk zelf aan te geven op welke locatie(s) de tool naar wachtwoorden en codes moet zoeken: het volstaat een pad op te geven en eventueel ook binnen het Windows-register te laten zoeken. Dit gerichte speurwerk verloopt uiteraard een stuk sneller.

Bijzonder aan recALL is nog de ingebouwde ‘server-emulatie’ voor mail- en ftp-clients, met name voor programma’s die niet van huis uit door recALL worden ondersteund. Wanneer je deze emulatie activeert, hoef je het adres van de mail- of ftp-server tijdelijk maar aan te passen in ‘localhost’, waarna je mail opvraagt of een bestand tracht te uploaden: recALL vangt dit verzoek dan netjes op en toont je vrolijk het bijhorende wachtwoord.

Verder heeft recALL nog een paar extra tooltjes in huis, zoals een registerviewer en een scanner voor draadloze netwerken, maar die stellen al bij al niet zoveel voor. Niettemin, voor wie een snel overzicht wenst van zijn – eigen! – wachtwoorden en productcodes: makkelijker dan recALL komen ze niet.