Wanneer je Windows installeert op je pc en het vorige besturingssysteem volledig overschrijft, blijf je vaak nog met een vervelende taak zitten: je drivers vinden en installeren. Met een minimum aan voorbereiding is dat probleem echter gemakkelijk verholpen. 

STAP 1 / Powershell openen

Het is eigenlijk absurd hoe eenvoudig je je drivers op een stick kan zetten of er een back-up van kan maken. De methode die we hieronder beschrijven, geldt voor zowel Windows 7, 8 als 10. Het enige verschil is misschien de manier waarop je Powershell lokaliseert. De eerste stap is om het Windows Powershell-programma als administrator op te starten, waarmee je gemakkelijk aan de noodzakelijke bestanden kan geraken. Je vindt het programma via de zoekbalk in het startmenu, tik gewoon “powershell” in. Rechterklik op het programma in de lijst om het te openen als administrator. Als je je drivers naar een stick wilt exporteren, zorg dan dat deze een goede 3 GB aan vrije ruimte heeft.

 

STAP 2 / Exporteren

Als commando geef je vervolgens Export-WindowsDriver -Online -Destination y:Drivers in bij Windows Powershell, waarbij je voor y:Drivers de specifieke bestemming in jouw situatie invult. Maak ik bijvoorbeeld een map met de naam WindowsDrivers aan op de harde schijf, dan wordt dat Export-WindowsDriver -Online -Destination  c:WindowsDrivers. Met dat commando kan je al je drivers back-uppen in een map op je pc of usb-stick. Als Powershell je na het invullen van het commando en het drukken op enter niet meteen een foutmelding geeft, dan zit je naar alle waarschijnlijkheid goed. Het is een beetje vreemd dat je niets op het scherm ziet gebeuren, maar geef het programma een kleine tien minuten de tijd om alles te verwerken. Als resultaat eindig je normaal gezien met heel wat mappen met onuitspreekbare namen, zowel in het venster van Powershell, als in de map die je hebt voorbereid. Deze kan je bewaren als back-up, of inzetten om een clean install van een nieuw Windows OS gemakkelijk af te ronden. 

 

STAP 3 / Installeren

Wil je een stick gebruiken om de drivers na installatie van een vers Windows-besturingssysteem gemakkelijk over te plaatsen? Eens je het nieuwe besturingssysteem hebt geïnstalleerd en opgestart, steek je de stick opnieuw in de computer. Navigeer naar Apparaatbeheer via de zoekbalk in het startmenu of open het venster binnen het configuratiescherm. Je moet nog altijd per driver aangeven waar de bestanden te vinden zijn, maar je hoeft ze alleszins niet meer op het web te gaan zoeken. Geef de locatie van je stick en de naam van je drivermap in wanneer Apparaatbeheer naar de locatie van je driver vraagt en je pc haalt het juiste programma binnen.