Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Zoals ondertussen algemeen bekend is de Facebook-app geen lieverdje voor je batterij, en voorlopig is er geen verbetering in zicht. Zo komt The Guardian tot de conclusie dat door het simpelweg deïnstalleren van de app je iPhone 15% langer mee gaat.

Er is al veel langer gemor over de batterij-vretende iOS-app. In oktober 2015 gaf Facebook gehoor aan de klachten en werd een nieuwe versie voorgesteld. De verbeteringen in de update volstonden echter niet om hun app batterij-vriendelijk te maken en tot op heden blijft Facebook een van de meest belastende apps op je iPhone.

Een week lang testte The Guardian die stelling door de Facebook-app van de iPhone 6S Plus te verwijderen en nauwkeurig het batterijverbruik bij te houden. Zonder de app en met een onveranderd gebruik, bleek de smartphone op het einde van de dag gemiddeld 15% meer batterij te hebben. Hetzelfde werd geprobeerd met een Android-toestel waarna ook dezelfde resultaten uit de bus kwamen. Meer nog, de Android bleek ’s avonds met gemiddeld 20% meer, nog net iets meer baat te hebben bij het verwijderen van de app. Facebook Messenger bleef tijdens beide testen wel geïnstalleerd.

Per dag minstens 15% winnen is voor de meeste smartphonegebruikers veel waard, ook als je daarvoor de Facebook-app moet verwijderen. Bovendien is de batterijduur van je smartphone niet de enige reden waarom je de app in kwestie beter links kan laten liggen. Dat de app een monsterlijke hoeveelheid geheugen inpalmt op Android-phones is een tweede minpunt. Tel daarbij nog eens het feit dat Facebook nogal opdringerig je locatie traceert, en je zou ’em voor minder van je telefoon gooien.

De meest waterdichte oplossing lijkt om Facebook alleen via je browser te bezoeken. Als je een snelkoppeling gebruikt moet je zelfs het vertrouwde icoontje op je scherm niet missen en is het minstens even makkelijk om je dagelijkse Facebook fix te bevredigen.