Wanneer je duizenden foto’s op je schijf bewaart, dan moet je daar op een of andere manier het overzicht zien in te bewaren. Je foto’s taggen is één manier (op voorwaarde dat je favoriete fotobeheertool daar goed mee overweg kan), ze in een geordende mappenhiërarchie onderbrengen is een andere beproefde aanpak. PhotoMove richt zich op deze laatste.

De werking van PhotoMove is even eenvoudig als efficiënt. Op basis van de EXIF-metadata van je foto’s – gegevens die zowat elke camera automatisch aan je foto’s koppelt – zorgt de tool er automatisch voor dat de foto’s uit de geselecteerde bronmap terechtkomen in specifieke submappen van de gewenste doelmap, waarbij je zelf bepaalt of de foto’s moeten verplaatst dan wel gekopieerd worden.

[download_file]

Je geeft hierbij zelf aan in welke submappen je de foto’s wilt onderbrengen. In de gratis versie is dat wel beperkt tot twee ‘hiërarchieën’: jaar à maand à dag enerzijds, of jaar à maand à dag à cameramodel anderzijds. De Pro-versie (circa 8 euro) voorziet hier meer opties. Blijken er al foto’s met dezelfde naam in de doelmap te bestaan, dan kun je PhotoMove zo instellen dat die niet mee gekopieerd of verplaatst worden. In de Pro-versie kun je er dan automatisch voor zorgen dat die duplicaten wel mee verhuizen maar dat ze een aangepaste naam krijgen in de doelmap of dat ze naar een aparte submap worden gekopieerd. De Pro-versie laat je ook toe zelf aan te geven wat er moet gebeuren met fotobestanden die niet over (geldige) EXIF-data beschikken. De gratis versie negeert zulke bestanden.

De analyse van de bronfoto’s neemt wel wat tijd in beslag, maar eens dat achter de rug is, blijkt het kopiëren of verhuizen opvallend snel te gaan. Houd er ook rekening mee dat je pas met PhotoMove aan de slag kunt na een registratie en activering met een (geldig) e-mailadres.