Azerty, Qwerty, Qwertz, Engels, Nederlands, Frans, Duits… Er zijn tal van taal- en toetsenbordinstellingen die relevant zijn voor de Belg. Windows 10 heeft alle mogelijke instellingen ter beschikking. Het is mogelijk om je systeemtaal te veranderen, maar ook afzonderlijk de taal waarin je typt. Een Duitse Qwertz combineren met een Engelse installatie is helemaal geen probleem. Ik toon je waar de instellingen zich schuil houden.

STAP 1 / De instellingen

Er zijn verschillende manieren om het instellingen-menu van Windows 10 te openen. Je raakt er via het notificatiecentrum rechts op de taakbalk, maar je kan ook gewoon het startmenu openen. Het instellingenmenu is onderverdeeld in verschillende categorieën. Klik op de zesde, Tijd en taal, om naar het menu voor taal- en toetsenbordindeling te gaan.

 

STAP 2 / Toetsenbord

Selecteer in het menu de tab Regio en taal. Onder de titel Talen vind je de huidige taal, net als de optie om een nieuwe toe te voegen. Klik daarop om de lijst met talen tevoorschijn te toveren. In de 141 opties zit vast wel een dialect dat je verstaanbaar vindt, van Nederlands en Engels over Frans en Spaans tot zowel Neder- als Opper-Sorbisch. Om een nieuwe taal in te stellen, heb je een internetverbinding nodig: Windows zal ze moeten downloaden via Windows Update. Klik onder een taal op Opties en kijk onder Toetsenborden om je toetsenbordinstelling te wijzigen. Via Een toetsenbord toevoegen kan je een keyboardlayout naar keuze selecteren.

 

STAP 3 / Systeemtaal wijzigen

Niet ieder taalpakket kan als weergavetaal voor Windows dienen. Heb je een nieuwe taal toegevoegd, al dan niet met gewijzigd toetsenbord, dan verandert dat niet automatisch de weergavetaal van je Windows-installatie. Daarvoor moet je op Extra instellingen voor datum tijd en regio onder Verwante Instellingen klikken. Klik nu nogmaals op Taal en vervolgens op Opties. Onder Windows-weergavetaal kan je een nieuwe taal downloaden en installeren. Ik heb het Engels gedownload voor mijn Nederlandse Windows. Na het downloaden en installeren, moet je de computer opnieuw opstarten, en naar hetzelfde menu navigeren (volg bovenstaande stappen nogmaals). Opnieuw onder Windows-weergavetaal moet je nu finaal instellen dat je je systeemtaal wilt wijzigen, waarna je moet af- en aanmelden.