Wanneer je gebruikers administratorrechten wil geven voor enkele programma’s, zonder ze de totaalheerschappij over de computer te geven, heb je software zoals RunAsTool nodig.

STAP 1 / Gratis downloaden

Met RunAsTool v1.0 geef je niet-beheerders administratorrechten over bepaalde programma’s. Zo geef je bepaalde gebruikers bijvoorbeeld toestemming om Google Chrome naar wens aan te passen, zonder dat ze verder naar believen zaken kunnen (de)installeren op het systeem. RunAsTool is gratis. De tool heeft geen mooie homepage, maar de eerste resultaten in Google bevatten allemaal een downloadlink. Plaats het programma na het downloaden in een map naar keuze. Je hoeft het niet verder te installeren.

 

STAP 2 / Beheerdersgegevens invoeren

Log voor de configuratie van RunAsTool in op een administratoraccount en dubbelklik op de tool. Kies nu een beheerder en geef het wachtwoord in. Meestal zal je computer maar één beheerdersaccount hebben. Bevestig na het invoeren van je wachtwoord en geef het programma toestemming om de nodige wijzigingen aan te brengen wanneer Windows daar om vraagt. Na enkele seconden verschijnt het hoofdvenster van RunAsTool v1.0, met daarachter de naam van de persoon waarmee je ingelogd bent.

 

STAP 3 / Gewoon slepen

Via het hoofdvensters kies je applicaties die je aan de beheerdersaccount wilt verbinden. Om dat te doen, sleep je gewoon een snelkoppeling naar het daartoe bestemde vak. Rechts verschijnen vervolgens een aantal parameters, maar daar hoef je je niets van aan te trekken, ze staan standaard juist ingesteld. RunAsTool heeft een handige functie voor wanneer je dezelfde software op een aantal systemen aan RunAsTool wilt toevoegen. Via File kan je de lijst met toegevoegde applicaties exporteren, om hem later eventueel te importeren. Klik op het kruisje om het venster te sluiten, je wijzigingen blijven behouden.

 

STAP 4 / Doen alsof

Wanneer je RunAsTool vervolgens opnieuw activeert, krijg je een wit venster te zien met daarin de applicaties die je tijdens de vorige stap toevoegde. Wie de toepassingen via dit venster activeert, draait ze automatisch met beheerdersrechten. Om niet-beheerders toegang te geven tot dit paneel, moet je ze zelf toegang geven tot een snelkoppeling naar RunAsTool. Om de lijst nog aan te passen, klik je op File en vervolgens Launch Edit Mode.