Stroomadapters terugroepen wordt stilaan een trend. Vorige week riep Microsoft nog adapters terug voor Surface Pro-toestellen. Deze week is de beurt aan Apple. Die heeft vastgesteld dat adapters voor continentaal Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Korea, Argentinië en Brazilië in zeldzame gevallen niet veilig uit het stopcontact te verwijderen vallen, met een stroomstoot tot gevolg.

Het gaat om adapters die tussen 2003 en 2015 werden geleverd bij bepaalde Mac en iOS-toestellen. Apple raadt klanten aan om te controleren of hun adapters getroffen zijn en indien nodig zo snel mogel, gratis, om te ruilen in een verkooppunt in de buurt.

Om slechte adapters te herkennen, geeft Apple volgende richtlijn mee: “Vergelijk uw adapter met de onderstaande afbeeldingen. Een betrokken lichtnetadapter heeft vier of vijf tekens of geen tekens in de sleuf aan de binnenzijde van de stekkeradapter waar deze contact maakt met de Apple-lichtnetadapter zelf. Bij opnieuw ontworpen adapters is een regiocode van 3 letters afgedrukt op deze plek (EUR, KOR, AUS, ARG of BRA).” (Foto’s: links de getroffen adapter, rechts een nieuwgemaakte adapter.)