De stroomkabels die we gebruiken om onze computer, smartphone, tablet,… op te laden, valt niet te benijden. Gedurende zijn hele leven krijgt hij zoveel te verduren, dat we eigenlijk meer respect moeten hebben voor de bouwkwaliteit ervan; sommigen lijken zelfs een eindeloos leven te hebben. Andere hebben dat dan weer niet, wat bijvoorbeeld Microsoft er deze week nog toe aanzette om deoplaadkabels van oudere Surface Pro-modellen terug te roepen.

Een deel van het probleem van kapotte kabels ligt echter bij ons, de gebruiker. We behandelen ze vaak veel te lichtzinnig en we staan niet stil bij de kwalijke gevolgen die onze behandeling ervan heeft voor zowel de stroomkabel als het toestel dat we eraan hangen. Daarom voorzien we hier enkele tips om je kabels en zo lang mogelijk leven te bezorgen.

Bovenal bemin het design

Het design van een oplaadkabel is vaak zo ontworpen dat er een correcte manier bestaat om ermee om te gaan. Zo is het bijvoorbeeld een slecht idee om aan de kabel zelf te trekken, in plaats van de kop die vaak voorzien is van extra grip. Trek je toch aan de kabel, dan trek je na verloop van tijd de behuizing eraf.

Een kabel is zo gemaakt dat de elektriciteitsdraadjes en de aarding omgeven zijn oor een dunne beschermlaag, die op hun beurt beschermd worden door de ronde laag die we aan de buitenkant zien. Trek je die buitenkant eraf, dan scheur je zo goed als zeker ook de binnenste beschermlaag af.

Dat klinkt niet alleen slecht, dat is het ook. Zie je een scheurtje aan de buitenste laag, dan stop je best meteen met de kabel te gebruiken. Die is namelijk niet enkel gevaarlijk om vast te nemen wanneer hij oplaadt, hij kan je toestel ook serieus schade toebrengen. En geef toe: als je zoveel geld steekt in een smartphone of tablet, zou het zonde zijn om die investering weg te smijten omdat je geen nieuwe oplader wilt kopen.

Kabels buigen niet

Stroomkabels zien er vaak erg sterk uit, toch hebben ze enkele zwakke plekken. Wanneer je ze aan de kop buigt, bijvoorbeeld, loop je goede kans om je kabel te ‘pinchen’. Ook hierdoor kunnen je kabels bloot komen te liggen, of gewoonweg breken. Bespaar jezelf een afgebrand huis en zorg ervoor dat je kabel nooit strakgespannen staat, en al zeker niet in een hoek die vertrekt vanaf de adapter.

Dankzij deze handige tip voorkom je onnatuurlijke buigingen voor je kabels:

Deze video geeft je nog een goede tip om kleine opladers op te bergen:

 

Wees ook voorzichtig met kabels die op de grond liggen. Op kantoor rijden de wieltjes van bureaustoelen er heel makkelijk over en dat is niet gezond voor de kabel. Ook er herhaaldelijk op stappen is geen goed idee.

Opgeladen? Weg ermee

Het is geen goed idee om je kabel in te laten steken wanneer je toestel opgeladen is en niet werkt. Een laptop die volledig opgeladen is, maar bijvoorbeeld in standby staat, trek je dan ook beter uit het stopcontact. Anders blijft de adapter werken en warmte genereren, waar het nergens mee naartoe kan. Voor je batterij kan dit al lang niet echt kwaad meer, voor je oplader is het toch nog steeds ongezond.

Kabels oprollen

Ook je kabels oprollen, gebeurt niet eender hoe. Als je kabels consequent slecht oprolt, kunnen die gaan draaien, wat uiteindelijk kan leiden tot een kapotte kabel. Proppen is ook nooit een goed idee, omdat ze onder meer in de knoop kunnen geraken, maar het is nog steeds beter dan ze erg strak op te rollen. Voor grotere kabels is er een makkelijke techniek die je kan toepassen:

Kabels van je Mac

Apple ontwerpt zijn kabels doorgaans op een erg slimme manier. Dat moet ook, aangezien velen het gevoel hebben dat deze kabels het makkelijkst om zeep te helpen zijn. Om de kabel van je Macbook op te rollen, heeft het fruitbedrijf handige klepjes voorzien op de adapter, waar je de kabels rond en tussen kan wikkelen, zodat ze uit de weg zijn.

Op zijn website geeft Apple verder nog enkele handige tips om je kabels goed en veilig op te bergen. Uiteindelijk is het aan jou om goed om te gaan met je kabels, maar onthoudt dat slechte kabels altijd kwalijke gevolgen hebben voor je toestellen. En dat is zonde.