Een harde schijf van 2 en meer TB is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, maar ook die geraken uiteindelijk wel vol. Overtollige bestanden opruimen is dan de boodschap en daar kunnen ook bestanden bij horen die meerdere keren op je schijf staan. dupeGuru is een tool die precies naar zulke duplicaten op zoek gaat.

Het opstartvenster van dupeGuru is erg eenvoudig. Veel meer dan een knop om een of meer mappen toe te voegen waarbinnen je naar dubbele bestanden wilt zoeken, tref je hier niet aan. Wel is er ook nog een knop waarmee je de resultaten van een eerder uitgevoerde scanronde snel opnieuw kunt oproepen, zodat je diezelfde data later niet nog eens moet laten analyseren.

[download_file]

Zodra de scan van de opgegeven mappen is afgerond, verschijnt dan het resultatenvenster. In eerste instantie worden alle duplicaten alfabetisch opgelijst, waarbij in een aparte kolom het ‘match’-percentage wordt getoond. Hoe (grondig) dupeGuru precies tewerk gaat tijdens het scannen bepaal je zelf. Je kunt de speurtocht beperken tot de bestandsnamen, maar je kunt ook de bestandsinhoud laten vergelijken. Via een schuifknop geef je aan hoe strikt de tool te werk moet gaan: hoe hoger je de “filter hardness” instelt, hoe minder resultaten je doorgaans zult zien. Dankzij een fuzzy matching algoritme kan dupeGuru overigens ook bestanden detecteren waarvan de naam niet helemaal identiek is.

Wat je precies met potentiële duplicaten wil aanvangen bepaal je ook geheel zelf. Je kunt de gemarkeerde items laten verwijderen, maar ook kopiëren of verplaatsen naar een map. Houd er wel rekening mee dat Windows of sommige programma’s bepaalde bestanden op specifieke locaties verwacht: hoed je er dus voor zomaar alle identieke bestanden te verplaatsen of te verwijderen.

dupeGuru, dat overigens ook beschikbaar is voor Mac en Linux, is behoorlijk Spartaans, maar voor ervaren gebruikers is het in elk geval een zeer snelle duplicatenspeurder.