Vroeger had je een apart programma nodig om cd’s te branden of ISO’s te openen. Vandaag zitten de nodige functies ingebakken in Windows. Met Windows 8(.1) was het al mogelijk om virtuele cd’s en dvd’s te lezen en in Windows 10 maakt de functie een revival. Ik overloop even wat er mogelijk is.

STAP 1 / Menuutje

Windows 10 heeft heel wat functies in huis, maar ze zijn niet allemaal even prominent aanwezig. Je zou geneigd zijn om een afzonderlijk programma te downloaden voor het branden van dvd’s of het openen van virtuele dvd-bestanden, maar dat is niet nodig. In Windows 8 had de verkenner al een heleboel krachtige dvd-gerelateerde functies en die doen opnieuw hun intrede in Windows 10. Open, om te beginnen, verkenner en klik indien nodig op het kleine pijltje links bovenaan om het verkennermenu zichtbaar te maken.

 

STAP 2 / Branden

Navigeer vervolgens naar de bestanden die je op een schijfje wilt branden. Klik er op en kies bovenaan voor de tab Delen. Daar zie je linksboven de optie Op een schijf branden. Klik daar op om de dvd-wizard te starten. Je kan zoveel bestanden selecteren als er op een schijf passen en het is ook mogelijk om hele mappen in één keer naar een dvd te sturen. Een selectie van bestanden uit verschillende mappen plaats je voor het gemak best wel even op één plaats.

 

STAP 3 / Virtuele schijfjes

Schijfjes zijn niet meer zo relevant dezer dagen. De kans is groter dat je in het bezit komt van een iso-bestand. Dat is een virtueel dvd-bestand dat je in een virtueel dvd-station moet steken. Vroeger had je daar een afzonderlijk programma zoals daemontools voor nodig, dezer dagen zit de functie in Windows 10 ingebakken. Heb je ze nog nooit gezien? Dat kan. Ze is contextgevoelig en verschijnt met andere woorden alleen wanneer je een compatibel bestand aanklikt. Selecteer je iso (of gelijkaardig bestand) en ga naar de tab Beheren.

 

 

STAP 4 / Fysiek schijfje

Klik in die tab op de grote knop Koppelen. In een fractie van een seconde verschijnt er nu een nieuw dvd-station onder Deze computer. Dat (virtuele) dvd-station is gevuld met de virtuele schijf. Je werkt ermee als ware het een fysiek schijfje. Ben je klaar met de schijf, dan moet je ze uit de computer halen. Klik daartoe rechts op het dvd-station en selecteer Uitwerpen. Voor je pc lijkt het alsof je de schijf in kwestie hebt verwijderd.

Alternatief kan je rechts klikken op het Iso-bestand en bovenaan koppelen kiezen. Het is ook mogelijk om het iso-bestand rechtstreeks te branden via het menu Beheren