Geen enkele computer ontsnapt aan fragmentatie. Zodra je bestanden begint op te slaan, te veranderen of te verwijderen, betekent dit dat deze aanpassingen vaak willekeurig in de beschikbare geheugenruimte op je harde schijf worden bewaard. Wanneer je dan een bestand oproept, moet de computer harder werken om alle relevante data op de harde schijf te lezen en opnieuw aan elkaar te knopen. Met defragmentatie kan je alles opnieuw netjes ordenen, waardoor je pc weer sneller uit de voeten kan. Bij de meeste Windows-besturingssystemen vind je hiervoor standaard het programma Disk Defragmenter terug, dat meestal ook al automatisch is ingesteld. Dagelijks defragmenteren is overdreven, want dan zou je harde schijf kunnen gaan protesteren. Eens elke één of twee weken is een goede stelregel. Wat we hieronder beschrijven, is van toepassing op Windows 7, 8 en 10.

STAP 1 / Via startbalk

Zoek Disk Defragmenter op via de zoekbalk in het startmenu of de zoekfunctie van het metroscherm en selecteer het programma uit de gepresenteerde resultaten, bij een Windows 7-machine komt dat neer op de optie De harde schijf defragmenteren. Nagaan of een schoonmaakbeurt aan de orde is, doe je met de Schijf analyseren-knop. Bij een percentage hoger dan 10 procent is defragmentatie aangeraden. Is het programma nog niet automatisch ingepland, dan kan je via Schema instellen of Instellingen wijzigen eenvoudig een gepast tijdstip uitkiezen. Dan rest je enkel nog om een drive te selecteren en op de Schijf defragmenteren of Optimaliseren-knop te klikken, plus eventueel je administrator logingegevens te bevestigen, om het proces in gang te zetten.

 

 

STAP 2 / Via drive

Er is nog een alternatieve weg om hetzelfde programma in gang te zetten. Hiervoor moet je Deze computer openen op je Windows-machine. Rechterklik op een van je drives en kies in het menu voor Eigenschappen. Heb je dat venster opgeroepen, navigeer dan naar de tab Extra.  Klik op nu defragmenteren en je komt uit op het Disk Defragmenter-venster dat we in de eerste stap beschreven.

 

STAP 3 / Tot slot

Nog enkele kanttekeningen die we kunnen maken over het defragmentatieproces. De duur van de verwerking kan gaan van een tiental minuten tot ettelijke uren, afhankelijk van de grootte van de drive en de graad van fragmentatie. Tijdens de verschillende fases van het defragmenteren, kan je je computer blijven gebruiken, maar dat is een klein beetje zoals dweilen terwijl je vuile schoenen aanhebt: niet echt praktisch.