Bij het uitleggen van een computerprobleem kan een screenshot wonderen verrichten. Het is echter nog veel handiger wanneer je deze afbeelding van commentaar kan voorzien. ShareX biedt je deze functionaliteit en nog veel meer…

STAP 1 / Installatie

ShareX is gratis te downloaden vanaf de site https://getsharex.com/. Start het programma nadat het downloaden is afgelopen en een installatievenster zal verschijnen. Doorloop de installatie door telkens op Next te klikken en uiteindelijk op Install. Indien je alle defaultinstellingen hebt laten staan, zal een snelkoppeling van ShareX op je bureaublad zijn verschenen. Dubbelklik hierop om het programma te starten.

 

STAP 2 / Screenshots

Het startscherm van ShareX bestaat uit een linkerkolom van waaruit je alle functies kan starten en een rechterkolom waar je screenshots zullen verschijnen. Wanneer je op Vastleggen klikt, zal een menu openen waarin alle mogelijke screenshotmethodes staan. Zo kan je van je volledige scherm, een bepaald venster of scherm, een screenshot nemen, een regio selecteren waarvan je het beeld wilt bewaren of een schermopname maken. Deze kan je achteraf in de Screenshots-map terugvinden. 

 

STAP 3 / Hulpmiddelen

Ook bij Hulpmiddelen kan je enkele leuke functies terugvinden. Met de Kleurenkiezer kan je nagaan welke kleuren zich op je scherm bevinden. Klik hiervoor op Start kleurenkiezer op scherm en ga met je cursor over een regio waarvan je de kleur wilt weten. Aan de rechterkant van het scherm kan je de exacte samenstelling van de geselecteerde kleur nagaan. Verder kan je met behulp van QR code je eigen QR-code maken en met Meetlat kan je een afstand op je scherm meten.

 

STAP 4 / Beeldbewerking

Bij de Hulpmiddelen kan je ook voor Afbeeldingsbewerker kiezen. Aan de linkerkant van het scherm kan je een verticale balk met verschillende functies terugvinden. Allereerst kan je hier verschillende figuren op de afbeelding tekenen. De vulkleur, lijnkleur en dikte aanpassen kan je bovenaan het scherm doen. Ook kan je een tekstvak of -ballon toevoegen aan je afbeelding, waarbij je onder andere het lettertype bovenaan het scherm kan aanpassen. Nog een leuke functie is Obfuscate. Hiermee kan je delen van je afbeelding of het gezicht van een persoon wazig maken. Hierbij kan je bovenaan de Pixel size aanpassen, om de graad van wazigheid te kiezen. Als laatste kan je met Effects erg leuke dingen maken. Met name de Invert-knop geeft leuke resultaten.

 

STAP 5 / Taken na vastleggen

ShareX werkt met een workflow die je zelf kan instellen bij Taken na vastleggen. Automatisch zullen Kopieer afbeelding naar klembord en Sla afbeelding op aangevinkt staan. Dit zijn dan ook twee taken die erg handig zijn na het nemen van een screenshot. Wat echter ook een erg handige taak is, is Open in afbeeldingsbewerker. Hierdoor kan je meteen na het maken van een screenshot de afbeelding omtoveren tot een kunstwerkje, zonder dat je de beeldbewerker zelf moet starten.

 

STAP 6 / Instellingen

In Taak Instellingen kan je enkele interessante instellingen aanpassen. Onder Algemeen kan je de geluiden afzetten en onder Afbeelding kan je het afbeeldingsformaat veranderen. Standaard staat dit op PNG, maar JPEG, GIF, BMP en TIFF zijn ook beschikbaar. Ook de kwaliteit en maximale grootte van de afbeeldingen kan je hier aanpassen. Nog een handige functie die je kan aanpassen, is of je cursor zichtbaar is in de afbeelding. Standaard is je cursor zichtbaar, maar dit kan je onder Vastleggen aanpassen.