Gratis antivirus-oplossingen zijn er genoeg. Van Avast over AVG tot Comodo en Panda. Je kan je dan ook afvragen waarom je een nieuwe speler in overweging zou nemen. Dat deden wij ook, en tot onze verbazing kon Sophos Home ons vlotjes overtuigen. Om Sophos Home te gebruiken dien je eerst een gratis account aan te maken. De beveiligingsdienst werkt via één overkoepelende account waarmee je indien gewenst meerdere systemen kan beveiligen. Registreren doe je hier.

Online dashboard

Na het bevestigen van je mailadres log je meteen in op het Dashboard. Daar kan je je huidige systeem toevoegen. De software ondersteunt zowel Windows als Mac. Na een korte download haal je het installatiebestand binnen, dat op zijn beurt Sophos Home downloadt en installeert. Al naargelang je internetverbinding ben je op minder dan een kwartiertje gesteld. Op ons testsysteem duurde de hele installatie minder dan vijf minuten.

Wij namen in tussentijd een kijkje op de getting started-pagina, eveneens toegankelijk via het dashboard. De software zelf is bij de eenvoudigste die we al onder handen namen, dus we vermoeden dat je in de praktijk weinig hulp zal nodig hebben om met Sophos Home overweg te kunnen.

Systeemvak

Na de installatie nestelt de software zich rechtsonder in het systeemvak van je taakbalk. Klik daarop om het hoofdvenster van het antivirusprogramma te openen. Het is mogelijk dat gebruikersaccountcontrole van Windows je vraagt of je het programma wel echt wil uitvoeren.

Summier is nog een groot woord voor wat je hier te zien krijgt. Het venster laat je zien welke functies actief zijn. Concreet gaat het om antivirusbescherming, web-bescherming die met malware geïnfecteerde sites blokkeert en de detectie van rommel-apps, wanneer je kleine zus bijvoorbeeld een smiley-pack met een kudde Trojaanse paarden probeert te installeren.

Scan Now wijst zichzelf uit, en bij Exceptions zie je welke programma’s of websites je als veilige uitzondering hebt toegestaan. Uitzonderingen beheren gaat hier niet, daarvoor moet je op het online Dashboard zijn. Handig om zo al jouw pc’s, of die van het hele gezin, te beheren.

Inhoudsfilter

Ben je gezinshoofd, dan laat de software toe om een inhoudsfilter in te stellen voor specifieke systemen. Zo kan je websites met seksueel getinte inhoud blokkeren, Proxies omzeilen en –om de één of andere duistere reden- zelfs websites over seksuele opvoeding tegenhouden. Hier voeg je ook de uitzonderingen toe; zowel websites die ondanks een eerdere regel wel toegestaan zijn, als programma’s die misschien als geïnfecteerd registreren maar dat zeker niet zijn.

Nadat we enkele websitecategorieën blokkeerden voor onszelf, moesten we ons systeem opnieuw opstarten alvorens de wijzigingen van kracht gingen. Vervolgens probeerden we naar enkele sites in de verboden categorieën te surfen. De resultaten waren doorgaas goed, zij het een beetje inconsistent: zo raakten we soms wel op de hoofdpagina van een site, en kwam Sophos pas tussen beide wanneer we echt iets wilden doen op de site. Meestal kregen we echter een duidelijke melding van het antivirusprogramma te zien.

Geen reclame, geen gezaag

Sophos Home moet in onze ogen onderdoen voor geen enkele gratis concurrent, zeker niet op het vlak van gebruiksvriendelijkheid. Een grondige vergelijkende test van de malwaredetectie voerden we nog niet uit, maar onze eerste indruk is dat je veilig zit met dit stukje software. Er is echter één aspect waarin Sophos Home uitblinkt; één keuze die Sophos onderscheidt van al de rest: geen reclame.

Hoewel het antivirusprogramma helemaal gratis is, zien we nergens enige vorm van reclame. Geen banners van derden, maar al evenmin een vervelende vraag om een upgrade naar een betalende versie. Sophos Home komt zo over als het volledige pakket dat het is, en als gebruiker heb je niet het gevoel dat je grote toegevingen doet omdat je voor een gratis oplossing kiest. Die aanpak vinden we helemaal lovenswaardig, al begrijpen we wel waar het verschil vandaan komt. Sophos zelf is een bedrijf dat geld verdient op de professionele markt. De gratis thuis-editie concurreert niet met een bestaand betalend product van de firma, het is eerder een uithangbord voor naambekendheid.

Ben je op zoek naar een eenvoudige maar krachtige antivirustool, dan kunnen we je met een gerust hart suggereren om deze kandidaat eens een kans te geven.