De kans is groot dat er ook op jouw systeem meerdere browsers geïnstalleerd staan, elk met hun eigen plug-ins of extensies.

De kans is groot dat ook jij meerdere browsers op je systeem hebt staan, zoals Google Chrome, Internet Explorer, Firefox of Opera. De funtionaliteit van elk van deze browsers kan worden uitgebreid met bho’s (browser helper objects) en met plugins, addons of extensies (de benaming kan verschillen).  Nu kun je die weliswaar in elke browser apart gaan beheren, maar Wise Plugin Manager biedt een overzichtelijke interface naar alle geïnstalleerde browsers toe.

Zodra je Wise Plugin Manager opstart verschijnen twee panelen. Links een overzicht van de ondersteunde browsers (Chrome, IE, Firefox en Opera). Rechts de 'Extensies' en 'Plugins' van de geselecteerde browser – voor zover die uiteraard op jouw systeem is geïnstalleerd – waarvan je de lijst met items telkens op een ander tabblad kunt openen. Bij IE heten deze tabbladen overigens anders: 'BHO', 'Taakbalken' en 'Context Menu'.

[download_file]

De benaming van al deze onderdelen schept veeleer verwarring dan dat ze verduidelijkt, maar gelukkig is er bij elke browser ook het tabblad 'Alles', waarop je alle ‘browser-extra’s’ in één lijst te zien krijgt.

Om een item te verwijderen hoef je maar het bijhorende vuilnisbak-pictogram aan te klikken en te bevestigen. Twijfel je aan een bepaald item dan kun je nog de link 'Details' aanklikken met feedback van medegebruikers. In de praktijk heb je hier echter niet zoveel aan gezien het aantal gebruikers dat effectief feedback heeft doorgestuurd meestal erg beperkt is.

Vreemd genoeg krijg je vanuit Wise Plugin Manager alleen bij IE de keuze om een item effectief te verwijderen dan wel alleen (tijdelijk) uit te schakelen. Nochtans biedt Chrome zelf die mogelijkheid ook bij de geïnstalleerde extensies. In Wise Plugin Manager echter kun je die dus alleen verwijderen.

Wij deden de test met de verschillende browsers en een waarschuwing lijkt ons hier toch op zijn plaats. Op ons testtoestel ging het verwijderen of uitschakelen van browseronderdelen goed, behalve bij Chrome. Toen we daar via Wise Plugin Manager een extensie weghaalden en we startten vervolgens Chrome op, klaagde die erover dat de extensies beschadigd waren en bleken alle geïnstalleerde extensies verdwenen.

Wise Plugin Manager is absoluut een goed idee op zich, maar je moet er dan wel op kunnen rekenen dat alles foutloos wordt afgehandeld.

External links

Beheer je browserplug-ins en -extensies