Op de printscreen-knop drukken, de afbeelding plakken in Paint en daarna bijsnijden… Goede screenshots maken met de standaard printscreen-functie van Windows is nogal omslachtig. Greenshot staat echter klaar om je het leven stukken gemakkelijker te maken.

STAP 1 / Installatie

Je kan Greenshot gratis verkrijgen via http://getgreenshot.org/downloads/. Wanneer je op de grote downloadknop klikt, zal een executable worden gedownload. Voer deze uit en een eenvoudige setup zal verschijnen. Allereerst krijg je de keuze uit verschillende talen, waaronder het Nederlands. Daarna volstaat het om telkens op Volgende te klikken. Wanneer je uiteindelijk op Installeren klikt, zal de installatie van Greenshot starten. Nadat de installatie is voltooid, dien je enkel nog op Voltooien te klikken om aan de slag te kunnen gaan met Greenshot.

 

 

STAP 2 / Stoppen en starten

Nu Greenshot is geïnstalleerd en gestart, zal het icoontje op je taakbalk zijn verschenen. Wanneer je hier op klikt, verschijnt een keuzemenu. De onderste functie, Exit, zorgt ervoor dat het programma wordt gesloten. Het Greenshot-icoon zal verdwijnen en al je open vensters van Greenshot zullen zich sluiten. Indien je opnieuw gebruik wilt maken van het programma, dien je deze te starten door in het zoekveld van je startmenu Greenshot te typen en op Greenshot te klikken. Hierna zal het icoon terug verschijnen in je taakbalk en kan je wederom ten volle genieten van het programma.

 

STAP 3 / Instellingen en meer

Wanneer je op Voorkeuren klikt, kan je de instellingen van Greenshot aanpassen. Normaal gezien zal je hier niet veel in willen veranderen, de standaard instellingen zijn namelijk voor de meeste gebruikers correct. Wat je eventueel wel kan veranderen, zijn de sneltoetsen van Greenshot in het tabblad Algemeen. In het tabblad Uitvoer kan je het beeldformaat en de kwaliteit eventueel wijzigen. Wil je snel enkele basisinstellingen aanpassen, dan kan je dit ook doen in het menu Snelle instellingen. Ben je de locatie van je screenshot vergeten? Ook daar hebben ze bij Greenshot aan gedacht. In het menu kan je namelijk op Open laatste screenshot locatie klikken, waardoor je je screenshot in een mum van tijd hebt teruggevonden.

 

STAP 4 / Screenshots maken

Waar het uiteindelijk om draait bij Greenshot, is het maken van screenshots. Dit kan je via het menu doen door op Regio vastleggen te klikken of door op PrtScn op je toetsenbord te duwen. Een raster waarmee je een regio kan selecteren, zal verschijnen. De eerste keer dat je klikt, zal de linkerbovenhoek van je regio bepalen. Bij de tweede klik wordt de rechterbenedenhoek van je rechthoek bepaald en een beeld van de gekozen regio wordt opgeslagen. Op dit moment zal een menu geopend worden. Indien je per ongeluk een screenshot hebt genomen, dien je op Sluiten te klikken. Je kan je screenshot naar alle Office-programma’s sturen, MS Paint of Imgur. Indien je het screenshot in een ander type document wilt plakken, kan je deze ook naar je klembord kopiëren. Ook kan de afbeelding worden opgeslagen in een formaat naar keuze.

 

STAP 5 / Beeld bewerken

We hebben het allemaal al meegemaakt: Je maakt een screenshot en ziet achteraf dat de cursor je afbeelding bezoedelt. Door je screenshot te openen in Open in beeld bewerken, heb je echter de mogelijkheid vervelende cursors van je screenshots te verwijderen. Greenshot herkent namelijk automatisch je cursor en duidt deze aan door er blokjes rond te zetten. Je kan de cursor verwijderen door in het geblokte vakje te klikken en deze uit het beeld te verslepen. Ook zijn er nog verschillende andere functies waarmee je je afbeeldingen kan opfleuren. Voeg hiermee zonder problemen commentaar, lijnen en andere figuren toe.