iObit maakt al geruime tijd respectabele onderhoudsprogramma’s voor Windows. Onlangs bespraken we de Driver Booster nog, deze keer is het de beurt aan Advanced System Care 9. Iedere fervente Windowsgebruiker weet dat er tal van tooltjes zijn die instaan voor het onderhoud van je systeem. Onze persoonlijke favoriet als het uitsluitend op onderhoud aankomt is CCleaner, maar de inzending van iObit heeft functies in huis die de tool van PiriForm niet heeft.

Windows 10 & privacy

Specifiek richt iObit zich met de nieuwste versie van zijn software op Windows 10 gebruikers die graag van de nodige privacy genieten. Windows 10 communiceert flink over en weer met Microsoft via het internet, en dat houdt enkele risico’s in. Zelfs wie Microsoft voor 100 procent vertrouwt als het op beveiliging aankomt, kan een wrang gevoel hebben bij het delen van zijn of haar gegevens. Alle onlinecommunicatie van Microsoft is optioneel en je kan functies naar believen uitschakelen, maar System Care zet alles op één plaats.

Zo kan je via de tab Protect naar het onderdeel W10 Reinforce gaan. Daar zie je alle als Privacy-schendend gedefinieerde functies, en kan je ze meteen uitschakelen. Handig, al vinden we dat System Care 9 misschien net iets te agressief voorstelt om de functies uit te schakelen. In de praktijk zijn de risico’s erg beperkt en de impact op je privacy ook. Het is desalniettemin een goed idee om eens te kijken wat Windows 10 allemaal doet, zodat je op z’n minst gemakkelijk zelf kan beslissen wat je er van vindt.

Schoonmaken

Natuurlijk is System Care in de eerste plaats een schoonmaaktool. In het hoofdvenster van de applicatie vind je dan ook een grote Scan-knop, waarmee de tool je hele systeem onder ogen neemt. De scan gaat snel, en de resultaten zijn overzichtelijk. Je ziet snel waar het programma iets heeft gevonden dat beter kan. Met een druk op de knop maak je vervolgens alles schoon.

Verder plaatst Advanced System Care nog enkele optimalisatietools onder de tab Speed Up. Met Turbo Boost wordt je systeem geoptimaliseerd voor bijvoorbeeld gamen of werken. Het programma zal dan niet-essentiële processen een lagere prioriteit geven en waar mogelijk RAM vrijmaken. In de praktijk is dat effect niet al te groot, al kan het helpen om die laatste beetjes prestaties uit een oudere computer te wringen wanneer nodig.

Sneller opstarten voor beginners

Startup Accelerate kijkt dan weer naar wat er allemaal opstart met je systeem. Niet alleen kan je zaken uitschakelen, de tool zegt je meteen ook of het een goed idee is om iets mee te laten opstarten of niet. Zo kan je ook als leek met het nodige zelfvertrouwen wat programma’s uit het opstartmenu halen, en je pc drastisch versnellen.

Bovengenoemde leek kan bovendien smullen van de App/Toolbar Cleaner. Die haalt verdachte programma’s en toolbars van je systeem, maar wijst je tevens op programma’s die een hele tijd niet gebruikt zijn. Handig wanneer je plaats wil vrijmaken.

Reclame

Het grootste nadeel van het programma is volgens ons de reclame die het maakt voor andere tools, al dan niet van Iobit. We begrijpen dat een gratis versie met reclame komt, maar voor deze bespreken gingen we aan de slag met de Pro-versie. Een licentie daarvoor kost 19,99, voor dat geld mocht de reclame wel achterwege blijven. De links naar andere software zit gelukkig netjes geordend in de tab Toolbox, waar je gerust weg kan blijven.

iObit Advanced System Care 9 doet niets waarvoor geen andere tool bestaat, maar het programma brengt alle belangrijkste schoonmaakfuncties onder één overzichtelijk dak. Daarom vinden we de tool een absolute aanrader. Is dit programma nu beter dan jouw favoriete alternatief? Dat hangt van je voorkeur af.

Licenties

Wie de Pro-versie van Advanced System Care 9 wil uitproberen, kan hieronder een kans maken op een gratis licentie. We geven er in samenwerking met iObit 10 weg op Clickx. Meedoen kan tot donderdag 24 december om 12 uur.  Zoals steeds is de redactionele onafhankelijkheid van bovenstaande bespreking gegarandeerd: iObit stelt de licenties ter beschikking, maar heeft geen inspraak over de tekst.

Win je niet, dan kan je natuurlijk nog steeds de gratis versie van het programma installeren. Die heeft dezelfde optimalisatietools aan boord, maar is verder natuurlijk beperkter.

De wedstrijd is afgelopen. De winnaars werden persoonlijk op de hoogte gebracht.