Jolicloud is een gratis dienst waarmee je een groot deel van het internet op één plaats zet. Wie al dan niet gratis opslag heeft bij meer dan één clouddienst heeft er baat bij om Jolicloud te gebruiken, al is het maar omwille van de krachtige zoekfunctie die door al je diensten tegelijkertijd zoekt. Jolicloud doet echter meer dan je online opslag verzamelen: je kan er ook diensten zoals Soundcloud en Youtube mee verbinden, zodat je één mooi en gepersonaliseerd portaal krijgt waar jouw persoonlijke internet begint. De standaard-versie van Jolicloud is gratis en al bij al zeer krachtig, dar ga ik dus mee aan de slag.

STAP 1 / Gratis opslag verzamelen

Met Jolicoud combineer je meerdere clouddiensten in één portaal. Microsoft geeft je gratis OneDrive-opslag, Google-diensten werken liever met Google Drive, en ook Box en Dropbox delen gratis opslag uit. Allemaal hebben ze hun voordelen, en allemaal samen bieden ze heel wat gigabytes aan gratis cloudopslag. Verschillende diensten door elkaar gebruiken wordt natuurlijk snel onoverzichtelijk, en daarbij helpt Jolicloud. De dienst is enkel nuttig wanneer je meer dan één clouddienst gebruikt, en eigenlijk is het geen slecht idee om een account aan te maken op zowel Google Drive als OneDrive, Dropbox en Box, zo zal je het maximale uit Jolicloud halen.

 

STAP 2 / Account aanmaken

Zodra je een account hebt bij een clouddienst kan je aan de slag met Jolicloud. Om in te loggen heb je een Dropbox-login, een Google-account of een Facebook-account nodig. Heb je geen zin om één van die accounts te gebruiken, dan kan je ook een nieuwe Jolicloud-account aanmaken. Voor deze workshop kies ik er voor om me met mijn Google Drive-gegevens in te schrijven. Houd er rekening mee dat je Jolicloud toegang geeft tot je privégegevens. De dienst zal echter niet stiekem posten op Google Plus of Facebook.

 

STAP 3 / Nieuwe diensten koppelen

Na het inloggen verschijnt het dashboard van Jolicloud. Logde je in met Drive of Dropbox, dan zullen je mappen en bestanden hier al meteen verschijnen. Links onder Content klik je nu op Manage accounts. Kies voor de tab Add new accounts. Hier kan je in totaal maar liefst tien diensten linken aan Jolicloud. Het is bovendien mogelijk om per dienst meer dan één account te koppelen. Om een nieuwe dienst toe te voegen klik je gewoon op Add, waarna je moet inloggen. Via de tab Connected accounts zie je wat je al allemaal aan Jolicloud gekoppeld hebt.

 

 

STAP 4 / Bestanden beheren

Het dashboard van Jolicloud werkt verder een beetje zoals Verkenner. Links zie je de gekoppelde accounts. Die doen dienst als een soort ‘hoofdmap’. Door op een account te klikken zie je in het hoofdvenster je mappen en bestanden. Door te dubbelklikken open je een map of bestand. Klik rechts om meer opties te zien. Jolidrive ondersteunt de meeste documentformaten, zodat je alle bestanden die je in een individuele cloud kan openen ook via deze dienst kan bekijken. Rechts bij Details lees je per clouddienst hoeveel opslag je in totaal ter beschikking hebt, en hoeveel er al van gebruikt is. Selecteer je een map of bestand, dan zie je daar een preview van. Via het zoekvak bovenaan zoek je naar bestanden in al je clouddiensten tegelijk. Om naadloos bestanden van de ene naar de andere clouddienst te verschuiven moet je echter betalen voor de Pro-versie.

 

STAP 5 / Video’s en foto’s

Jolicloud doet veel meer dan alleen al je cloudopslag op één plaats zetten. Wanneer je links bovenaan op Drive klikt, ontdek je een nieuw menu met onder de opties Music, Photo, Video, News en Social. Via die tabs kan je andere gespecialiseerde diensten verbinden. Music is compatibel met je Deezer en Rdio-accounts. Dat zijn allebei streamingdiensten zoals Spotify. Je kan ook Soundcloud aan Joli koppelen. In de tab Photo zijn de twee belangrijkste klassiekers, Flickr en Instagram, aanwezig. Ook Picasa kan je koppelen, al is die functie niet zo praktisch. Google is inmiddels immers overgestapt op Foto’s, en die app ondersteunt Jolicloud nog niet. De tab Video werkt op dezelfde manier: hier kan je een Vimeo of een Youtube-account verbinden. De derde optie, Dailymotion, is minder bekend. Zowel Photo, Music als Video zijn meer dan alleen een verzameling van je eigen materiaal: je kan via het Jolicloud-portaal ook naar kanalen en populaire content kijken.

 

STAP 6 / Al je nieuws op één plaats

News en Social zijn een beetje buitenbeentjes. Hier gaat het immers helemaal niet meer om cloudopslag. Jolicloud is geëvolueerd naar een portaal waar je meer dan alleen je bestanden op één plaats vind, en de mogelijkheid om je sociale media-accounts te koppelen is daar de beste illustratie van. Google+, Twitter en Tumblr gebruiken vanuit Jolicloud is geen probleem, maar met Facebook verbinden lukt niet zomaar. News kan je gebruiken voor de populaire app Pocket, waarmee je artikels die je tegenkomt op het web apart zet om later te lezen. Feedly en de minder bekende diensten Instapaper en Readability zijn ook compatibel.