Samen met de koude heeft ook de Sint zijn intrede tot het land gemaakt. Net als de verjaardag van Sinterklaas naderen de feestdagen met rasse schreden. Hierdoor is het de komende weken koppen lopen in de winkelstraten, maar ook online winkels worden overrompeld met klanten. “Online winkelen is echter niet zonder gevaar, “waarschuwt beveiligingsspecialist Bullguard. “Cybercriminelen slaan steeds vaker en harder toe en ook gewone consumenten worden vaak het slachtoffer.” Met volgende tips helpen we je daarom om zonder kleerscheuren door de kerstperiode te geraken.

Controleer de URL

Wanneer je online betaalt, dien je er altijd op te letten dat de URL met ‘https’ begint. Op dergelijke sites worden je gegevens namelijk versleuteld, waardoor het voor een cybercrimineel erg moeilijk wordt om doorgestuurde data te onderscheppen.

Gebruik een kredietkaart

Door het gebruiken van een kredietkaart bij online aankopen, kan je ook jezelf beschermen tegen criminelen. Wanneer je merkt dat je kaart is misbruikt, kan je namelijk steeds je kredietbedrijf contacteren. Zij zullen de nodige stappen nemen en een groot deel van je geld zal je kunnen recupereren.

Koop nooit via een WIFI-hotspot

Hotspots op openbare plaatsen en cafés zijn misschien handig, maar veilig zijn ze zeker niet. Er is meestal geen paswoord voorzien op het netwerk, waardoor het voor hackers erg eenvoudig is om je dataverkeer te onderscheppen.

Winkel enkel op betrouwbare websites

Lees het privacy- en veiligheidsbeleid van een site, indien je over de betrouwbaarheid twijfelt. Kijk na of je persoonlijke gegevens niet gedeeld zullen worden met derden en of er voldoende contactgegevens zijn om bij problemen een verantwoordelijke te kunnen bereiken. Als laatste kunnen reviews van andere klanten je ook een duidelijk beeld geven over de betrouwbaarheid van de site.

Beveilig je pc, smartphone en tablet

Ook je eigen toestellen moeten voorzien zijn van een degelijke verdedigingslinieHierdoor verklein je de kans op virussen, phishing, identiteitsdiefstal en malware aanzienlijk.