MusiX is een sympathiek klein programmaatje dat het voor een deel moet hebben van zijn strakke design. Waar spelers als Media Monkey en zelfs Windows Media Player de mosterd overduidelijk gaan halen zijn bij iTunes, past musiX met zijn platte, minimalistische uiterlijk mooi op een Windows 8-computer. Dit is bovendien een redelijk licht programma, dat je zonder veel moeite op de achtergrond kan draaien.

Je downloadt musiX onderaan dit artikel of via de website van de ontwikkelaar. Daar vind je ook een portable versie van de software.

[download_file]

Wanneer ik musiX voor het eerst opstart, krijg ik meteen de mogelijkheid om hem in de richting van mijn muziekbibliotheek te wijzen. Ik navigeer naar mijn muziekmap en musiX gaat aan het werk om alles netjes op te lijsten. Wil je later nog mappen toevoegen, dan kan dat via het tabblad 'Collection', bovenaan. Klik op 'Manage' om je verschillende muziekmappen en -bestanden toe te voegen. MusiX ondersteunt de meeste gangbare mediaformaten, zoals FLAC, MP3, OGG en WMA.

Nu ze in de bibliotheek zitten, kan ik gewoon op een track dubbelklikken om ernaar te luisteren. In het tabblad 'Collection', onderdeel 'Now Playing', vind je de afspeelfuncties die ondertussen standaard in de meeste spelers zitten. Zo kan ik elk nummer een score geven door op het hartje te klikken. Al is de keuze hier wel beperkt. Geen sterrensysteem voor musiX, maar een hartje, gebroken hartje of helemaal niks. Verder zijn er natuurlijk ook nog herhaalfuncties, shuffle en een simpele visualisatie. Rechtsklik op een track en selecteer 'Edit Song' om de metadata van je nummers te bekijken. Je kan hier ook manueel nog tags toevoegen.

Eens je collectie een beetje uit zijn voegen begint te barsten, is het handig om afspeellijsten aan te leggen. Eentje voor een romantische avond, eentje voor een feestje, een voor donkere winterochtenden, enzovoort. Daarvoor moet ik onder 'Collection' in het tabblad 'Playlists' zijn. Een nieuwe afspeellijst maken is zo simpel als klikken op 'New Playlist', en de juiste  nummers ernaartoe slepen. Playlists die je vroeger al gemaakt hebt kan je ook openen, zolang ze in het redelijk veelvoorkomende m3u-formaat zijn gemaakt. Extra handig bij het maken van zo'n playlist is de zoekfunctie. Bovenaan rechts vind je een (zwart op zwart) zoekvak. Tik daar de naam van het nummer of artiest die je zoekt in.  Zoals dat hoort, tegenwoordig, heb je aan enkele letters al genoeg.